Свободівці звинувачують міського голову Петра Саганюка в «дерибані» міської комунальної власності

28 Лютого 2017, 17:00
9642

Володимир-волинські свободівці вважають, що міський голова Петро Саганюк розбазарює міські котельні й теплові мережі.
Відповідну заяву політики оприлюднили на офіційному сайті.

"Волинь24" подає заяву «Свободи» без змін:

Володимир-Волинська міська організація ВО «Свобода» вважає недопустимими спроби міської влади на чолі з Петром Саганюком віддати міські котельні й теплові мережі невідомим комерційним структурам та вимагає від міського голови припинити майновий «дерибан» теплового господарства міста.

У порядок денний чергової сесії міської ради внесено проект рішення, відповідно до якого депутати мають надати дозвіл ПТМ «Володимир-Волинськтеплокомуненерго» на передачу в оренду котелень і теплових мереж на вулиці Павлова, 20К та вулиці Шевченка, 73К комерційним структурам, нібито для їх реконструкції і встановлення твердопаливних котлів.

Навіть побіжний аналіз проекту рішення, винесеного на сесію, викликає ряд запитань. У проекті рішення навіть не вказано, якій фірмі депутати мають надати комунальне майно, на який термін, яка сума має вкладатися т.зв. «інвестором»? Не надано належного економічного аналізу потреби про доцільність передачі котелень в оренду та економічного обґрунтування такого кроку. Фактично міська влада підсовує депутатам «кота в мішку».

Вважаємо, що такий проект рішення носить маніпулятивний характер, а надання в оренду міських котелень – вигідне насамперед не громаді, а зацікавленим особам, що переслідують свої меркантильні цілі. До прикладу, на котельні, що на вул. Павлова, 20К, яка обслуговує лікарню, твердопаливний котел уже встановлений. Складається враження, що міський голова хоче прокрутити якусь майнову оборудку.

Назвати т. зв. «інвестором» тих, хто прийде на все готове, – язик не повертається. В одну з котелень місто вже вклало чималі кошти, закупивши твердопаливні котли. Все, що залишиться зробити так званому інвестору, – це завезти деревину і заробляти гроші. 

Адже не секрет, що орендар не стане працювати собі у збиток, бо головне завдання будь-якого комерсанта – заробити гроші. І, зважаючи на українські реалії, заробити швидко й багато. Чи не призведе це до встановлення орендарем-монополістом завищених тарифів на тепло, які споживачі не зможуть оплачувати? Тим більше, що ці котельні комерційні структури братимуть в оренду не на рік чи два, а на який термін – невідомо.

Нагадуємо, що теплокомуненерго – це власність громади міста, а не людей, які у Володимирі-Волинському за два десятиліття засиділись у владних кріслах під «мудрим» керівництвом міського голови Петра Саганюка. Тепер, мабуть, у них чешуться руки віддати невідомим для широкого загалу ділкам це стратегічне для міста підприємство.

На нашу думку, реалізація такого наміру може призвести до краху комунального підприємства «Володимир-Волинськтеплокомуненерго», адже всіма його основними засобами, до яких належать трубопроводи, димові труби, інше спецобладнання та, зрештою, і вся нерухомість, буде розпоряджатися не міська громада, а невідома фірма.

Вважаємо, що в цих оборудках прослідковується схема з перекачування в комерційні структури бюджетних грошей, за якою свою долю від оренди котелень матиме в тому числі той, хто це питання «просунув».

Після прокрутки цієї схеми декому можна спокійно йти на пенсію і, палець об палець не вдаряючи, щомісячно отримувати стабільний дохід.

Тарифи, встановлені урядом Гройсмана, вже є непосильними для більшості громадян, тож рано чи пізно місто матиме заборгованість за тепло. І де гарантія того, що приватний власник, у разі недоотримання коштів, не зупинить роботу котельні? 

Хто контролюватиме температурний режим і робитиме перерахунки на користь споживача? Адже приватника не цікавить споживач і його проблеми, його цікавитимуть лише гроші.

Зважаючи на викладене, Володимир-Волинська міська організація ВО «Свобода» вимагає від міського голови Петра Саганюка припинити «дерибан» міської комунальної власності та не допустити передачі котелень, у які вкладені гроші громади міста, невідомим комерційним структурам.

Коментарі
22 Травня 2018, 14:57
Підтримую.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39