Закрили справу про адмінправопорушення пов’язане з корупцією відносно голови суду Надії Пікули

12 Квітня 2017, 18:15
10191

11 квітня Рожищенський районний суд в особі головуючого Івана Сіліча постановив закрити справу про адмінправопорушення пов’язане з корупцією відносно голови Володимир-Волинського міського суду Надії Пікули.

Надію Пікули звинувачували у порушені антикорупційного законодавства та Кодексу судівської етики через те, що вона приймала рішення у справах, де одну зі сторін представляв її зять, адвокат Роман Рудись, - пише Район.Рожище.

У протоколах, складених поліцією, фігурувало дві таких судових справи. На думку прокурора Леоніда Сасюка, Надія Пікула повинна була попередити раду суддів про наявний конфлікт інтересів. Але цього зроблено не було.

На першому судовому засіданні, що відбулося 29 березня, відповідачка доводила, що Рудись більше не мешкає з нею під одним дахом, у судових засіданнях просто надавав правову допомогу одній зі сторін, і що сторонам у справах були відомі їхні родинні зв’язки, однак ніхто не заявляв про відвід головуючої.

Тоді ж суддя Іван Сіліч виніс ухвалу викликати у наступне судове засідання представника поліції, який складав протокол, а також витребувати звукозаписи зазначених у протоколі судових засідань.

Однак 11 квітня все пішло за іншим сценарієм. Про поліцейського і звукозапис вже ніхто не згадував. Не було і Надії Пікули. Натомість прибув адвокат Юрій Нечай зі свідком, юрисконсультом виконкому Володимир-Волинської міської ради Юлією Католик.

Про виклик цього свідка, принаймні під час судових засідань, ніхто не клопотав. Але вона прибула і давала покази. Юлія Католик запевнила, що була представником відповідача у справі, про яку йдеться в протоколі. Каже, знала про родинні зв’язки Пікули заздалегідь, довіряла цій судді, не заперечувала щодо задоволення самого позову, підстав для відводу судді не бачила.

Суд дослідив матеріали справи і перейшов до судових дебатів. Прокурор вкотре нагадав, що в межах даної справи не досліджується правосудність рішень, винесених Пікулою, йдеться лише про те, що вона не вжила заходів із запобігання конфлікту інтересів.

Натомість адвокат Юрій Нечай вважає, що прокуратура і поліція взагалі не наділена повноваженнями складати протоколи про корупційні діяння, бо для цього, за його словами, створенні нові органи, як то НАЗК чи НАБУ.

Суддя видалився у нарадчу кімнату, однак, після повернення в залу зачитав лише резолютивну частину рішення. Справу закрито за відсутністю складу правопорушення. Після виготовлення повного тексту постанови, а саме мотивувальної його частини, буде відомо, чи скористається прокурор правом на апеляцію.

Нагадаємо, в кінці березня у Рожищенському районному суді почали розглядати справу про адмінправопорушення пов'язане з корупцією в якій фігурує суддя Надія Пікула.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024