Пасхальне вітання Преосвященного Матфея єпископа Володимир-Волинського і Турійського

15 Квітня 2017, 10:00
12304
ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Преосвященнійшого Матфея єпископа Володимир-Волинського і Турійського

 ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Дорогі браття і сестри!

Як далеко і широко стелиться свята українська земля, так далеко і широко лине та звістка, що Христос воскрес із мертвих. Христос Воскрес і звідси наша радість, наша впевненість у тому, що ми колись воскреснем.

 Якщо Христос Воскрес - це значить, що ми маємо надію на життя вічне.

 Апостол Павло говорить: «Той, хто воскресив Господа Ісуса, воскресить через Ісуса і нас» (2 кор. 4,14) для життя вічного.

 Ми повинні безмежно дякувати Богові, що, воскресши із мертвих, Він утверджує нашу віру і переконує нас в тому, що після смерті будемо жити вічно і, прийшовши в призначений Богом час, воскреснемо. Усі повинні усвідомити наше життя і наше призначення, маючи на увазі те, що людина безсмертна, свого часу помре, а її тіло воскресне. Тому ми не даремно працюємо і чинимо добро. Бо розуміємо, що ми отримаємо нагороду за наші подвиги на землі.

    «Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах життя дарував» (Тропар).

    «Не бійтеся, бо знаю, що ви шукаєте Ісуса розіп’ятого. Його нема тут - він воскрес, як сказав... І підіть швидше, скажіть ученикам Його, що Він воскрес з мертвих і випередить вас у Галилеї; там Його побачите» (МТ.28,6-7).

    У ці дні ми маємо поміркувати про одну важливу справу, звертаючись до Святого Письма, читаючи про ті Світлі Дні, коли Господь з’явився після свого воскресіння. Він з’явився багатьом і кожній людині по-різному. За одних обставин - це була Марія Магдалина, що плакала самотня, скорботна біля порожньої могили; в іншому випадку - це був Петро, розгублений і зніяковілий, коли повернувся з саду, де він знайшов гробницю з відкоченим каменем. Потім ми бачимо учнів на озері: де Іван чує Його серцем і спішить до Нього. Петро ж, кидаючись вплав, поспішає до Христа. І, як ми читаємо в посланнях апостола Павла, серед останніх, кому з’явився Господь, був він, Павло - Савл - гонитель Церкви Божої. Це триває і тепер. Воскреслий Христос невидимо, але відчутно з’являється кожному.

      «Жінко, чого ти плачеш, кого шукаєш» (Ін.20,15).

 Якщо бажаємо краще пізнати глибину Христового милосердя, зостановімося над вісткою, яку дав воскреслий Христос спокутниці Марії Магдалині. Вже широко рознеслася слава Воскресіння Господнього, а при порожньому гробі просить сумна жінка і гірко плаче - це Марія Магдалина. Її минуле життя пройшло серед гріхів, але навернена ревно виконує Заповіді Божі. Тому Ісус Христос визнав і її за гідну Його привітання, бо коли Марія Магдалина плакала при порожньому гробі, кажучи: «Узяли мого Господа, і не відаю, де покладено Його», обернулася і бачить - Ісус там стоїть! Та не знала вона, що то Ісус. І каже їй Ісус: «Жінко, чого плачеш, о кого шукаєш?». Вона подумала, що то садівник, і говорить Йому: «Пане, коли ти забрав Його, то скажи мені, куди ти Його поклав, а я заберу Його». Мовить до неї Ісус: «Маріє!». Почувши це слово з уст Христа, радості її не було меж...

Дорогі мої! Будьмо і ми готові на прихід Христа! Не розчаровуймося тим, що бачимо сьогодні навколо себе, де стільки ходячих, в духовному розумінні, мерців. Вони живуть, рухаються, забавляються, але не мають віри, не мають також часу подумати про вічність.

      Воскресіння Ісуса Христа звіщає не лише радість, але й пересторогу тим, що Його ненавидять.

«Хто Мені служить, нехай Мене наслідує, і де Я, там і слуга Мій буде» (Ін. 12,16).

«Я знаю, в Кого я повірив» (2 Тим. 1, 12) говорить апостол, а скільки людей вже протягом віків повірили у Христа і не помилилися у Ньому.

Улюблені браття і сестри! Як колись після свого воскресіння, такі сьогодні, Ісус Христос запрошує нас на зустріч із собою.

На цю зустріч Він не запросив нас у Галілею, але запросив до тих храмів, в яких ми сьогодні перебуваємо. Він вибрав собі це місце, бо тут Йому з нами найкраще розмовляти. Тут і ми Його розуміємо найкраще.

 Тож подякуємо сьогодні Йому за цю зустріч, а також пообіцяємо, що, збагачені цією зустріччю, ми підемо з радістю в наше подальше щоденне життя, щоб жити і повсякчас свідчити про Його всеславне Воскресіння.

 Щиро і від душі поздоровляю голову Волинської обласної державної адміністрації, голову Волинської обласної ради, Володимир- Волинського міського голову Петра Саганюка, голів районних державних адміністрацій, міських, селищних, сільських рад, голів територіальних громад зі святом Пасхи Христової та молитовно бажаю благословення Воскреслого Господа Нашого Ісуса Христа, мудрості і терпіння у всіх Ваших звершеннях.

 Першими словами після Воскресіння Господа Нашого Ісуса Христа було: «Мир Вам!». Миру бажаю нашій рідній Україні, і нехай ця радісна звістка Воскресіння Христового долине до наших захисників Вітчизни, які в холодних окопах і в тилу наближають нашу перемогу.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма Вами!

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

МАТФЕЙ Єпископ Володимир Волинський і Турійский

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024