У міському управлінні соцзахисту розповіли, які зміни сталися у призначенні житлових субсидій

12 Травня 2017, 11:01
9430

З 1 травня 2017 року, на підставі внесених Урядом змін у «Порядок надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних  послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», в Україні діятиме оновлена Програма житлових субсидій.

На основі змін у травні у міському управлінні соціального захисту населення проведуть перепризначення субсидій на наступний рік та розрахують її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.

 Перерахунок буде проведений автоматично, без повторного звернення субсидіантів. 

 Повторно подавати документи на оформлення допомоги необхідно буде лише тим, хто орендує житло та у кого відбулися зміни у складі сім’ї.

Нагадаємо, що для пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, Уряд збільшує соціальну норму, за якою надається житлова субсидія.

Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 кв. м.  до 75 кв. м.

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017-2018рр. для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня до 15 квітня.

Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомити органи соціального захисту населення про наступні зміни:

– складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався;

– соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;

– про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень;

– набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого палення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.

Заяву і Декларацію про доходи заново треба подавати сім’ям, які:

–  орендують помешкання;

– мають зміни у складі сім’ї: хтось прописався чи виписався.                       

При призначенні субсидії на наступний термін враховуватиметься наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг. Інформацію про суму такої заборгованості надаватимуть підприємства-надавачі послуг на запит органу соціального захисту населення (пункт 13 Положення).

За наявності такої заборгованості субсидія на наступний термін не призначається, про що управління соціального захисту населення має поінформувати громадянина. Якщо протягом двох місяців з дати інформування громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору. Зазначений термін може бути продовжений на підставі рішення комісії за наявності поважних причин.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024