Схему з іноземною реєстрацією автівок скоро «прикриють», - Порошенко

26 Травня 2017, 08:00
9556

Президент Петро Порошенко попередив власників авто на іноземній реєстрації, щоб не надіялись, що будуть довго користуватися схемами безмитного ввозу і пересування на закордонних транспортних засобах.

Про це він заявив у Луцьку під час робочої зустрічі по питаннях підготовки до відкриття безвізового режиму 24 травня, - пише ВАР.

Зокрема, Гарант розповів, що коли він перебував на МПП «Ягодин» йому трапилась нагода поспілкуватись з водієм, який прямував через кордон в Україну на автомобілі з польськими номерами.

«Спитав його — на 5 днів в’їжджаєте, чи як? А він відповідає — на які 5 днів, пане президенте, всі ж все знають», – поділився Петро Порошенко.

Таким чином, він пригрозив автомобілістам — так довго бути не може і скоро цю систему ліквідують.

«Не будуть комусь підмазувати за це. Чому одні мають платити мита, акцизи, а інші ні? Ці схеми треба ліквідовувати», – зауважив Глава держави.

Мова йшла про ввезення українцями автівок на іноземній реєстрації, які замість визначеного терміну 5 днів за окремими схемами в обхід закону — цілком легально можуть перебувати на території України цілий рік.

Такими схемами користуються спритники, які ганяють автомобілі з-закордону для продажу, і перевозять їх, як п’ятиденки, проте з генеральними довіреностями власників. Такі автомобілі насправді можуть перебувати на території України набагато більший термін, однак, як автівки, які використовуються у підприємництві. Проте нині ніхто не може перевірити реальну кількість автомобілів, ввезених в Україну, та скільки фактичних користувачів є підприємцями і платять податки та ЄСВ.

Саме ці схеми Петро Порошенко назвав «нечесними» по відношенню до інших власників авто, які платять податки на транспорт. Варто відзначити, що Президент закцентував на цьому увагу після того, як на нараді підняли питання розвитку прикордонних територій та ремонту доріг. Адже на думку Петра Порошенка, автомобілі іноземців, які в’їжджають в Україну на рівні з іншими автомобілями користуються дорогами та руйнують покриття.

З цього стає зрозуміло, що в ремонт доріг вони нічого не вкладають. І це в той час, як громадяни України, їдучи у країни Євросоюзу, майже всюди сплачують транспортний збір. Ба більше, в Австрії без наявності відповідної карти, яка підтверджує сплату транспортного акцизу, водія можуть оштрафувати майже на 250 євро. Від цього і належна якість доріг. Тому в Україні хочуть отримувати гроші на розвиток доріг не лише з тих, хто користується розмитненими автомобілями, а й з іноземців, які в’їжджають на транспортних засобах з закордонною реєстрацією.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024