Володимир-Волинський район: говорили про перші результати децентралізації та плани на майбутнє

09 Червня 2017, 18:22
9671

Сьогодні, 9 червня 2017 року, у залі засідань Володимир-Волинської райдержадміністрації зібралися голови та депутати сільських рад Володимирщини, представники депутатського корпусу районної ради та голови об'єднаних громад, аби обговорити напрацювання, досягнення та перші кроки в напрямку децентралізації. 

Нагадаємо, що ще рік тому, як тільки в Україні стартувала реформа місцевого самоврядування, у Володимир-Волинському районі розгорнулась активна робота з вивчення вимог закону «Про добровільне об’єднання громад» та позитивного досвіду країн, де успішно відбулась реформа децентралізації. А найактивніші голови місцевих рад, Устилузької міської та Зимнівської сільської, за підтримки керівництва району та депутатського корпусу, стали робити перші рішучі кроки назустріч змінам. Так, у 2015 році, на території нашого району утворилося дві об’єднані територіальні громади – Зимнівська та Устилузька ОТГ.

На цей момент на завершальному етапі творення перебуває Оваднівська об’єднана територіальна громада, прикладають максимум зусиль для утворення єдиної громади і жителі Зарічанської та Ласківської сільських рад. На початковій стадії залишаються лише три сільські ради: Березовичівська, Хобултівська та Хмелівківська.

Тому сьогодні й зібралися голови та депутати вище вказаних сільських рад, представники депутатського корпусу районної ради та голови об'єднаних громад. Долучилися до обговорення і керівники району – Наталія Василець та Роман Гук.

У вступному слові голова райдержадміністрації Наталія Василець звернула увагу присутніх на той факт, що перед необ'єднаними сільськими радами постав важкий та не мало важливий вибір - стати частинкою Зимнівської громади, яка уже міцно стала на ноги, утрьох об’єднатися в громаду і «з нуля» розпочинати роботу, або ж залишитися і надалі окремими сільськими радами та при цьому втратити чималу суму коштів, які могли б піти на розвиток новоствореної громади. 

Долучився до обговорення і голова районної ради Роман Гук. Він зазначив, що процес децентралізації неминучий. І суть об'єднання полягає в концентрації ресурсів, які спрямовуватимуться для розвитку тієї чи іншої території. Також Роман Григорович нагадав про ряд переваг, які має ОТГ, серед них прямі бюджетні відносини із державою та збільшення повноважень на місцях. А також чималим стимулюючим чинником до об’єднання в громаду є закордонні інвестори, які надають перевагу співпраці із об'єднаними територіальними громадами. 
Тому, за словами очільника райради, сьогодні така своєрідна зустріч організована для того, аби обговорити ті питання, які турбують, а то, можливо, і лякають жителів трьох сільських рад на шляху до децентралізації.
Ірина Ларіна, представник Устилузької ОТГ, презентувала присутнім досягнення громади за минулий рік. При цьому зазначила, що будь-яка реформа – це ламання старої системи та побудова нової, до якої важко звикнути.
В'ячеслав Католик – голова Зимнівської об’єднаної територіальної громади дав коротку характеристику діяльності даної ОТГ та наголосив на перспективах, які очікують ті сільські ради, які приєднаються до них. 

Свою точку зору щодо створення об'єднаної громади висловили і голова Березовичівської сільської ради Юрій Ковальчук та голова Хобултівської сільської ради Оксана Морозюк. Представили власне бачення вирішення цієї проблеми і депутати сільських та районної рад.

Про плюси об'єднання мовою цифр розповіла начальник фінансового управління райдержадміністрації Олена Бондарук. 
- Закон «Про добровільне об'єднання громад» дав добру основу для розвитку демократії, європейської демократії. І вам варто скористатися цією нагодою, - звернулася Олена Григорівна до присутніх у залі. – При цьому ви заручитеся неабиякою підтримкою держави та зможете покращити свою інфраструктуру.

Обговорили на зустрічі також закони, на які варто спиратися при об'єднанні у територіальну громаду, а також методику об'єднання, згідно якої, основою є не фінансова складова, а доступ громадян до адміністративних послуг.
Сьогоднішнє засідання стало надзвичайно важливим заходом, який дозволив почути існуючі проблеми та окреслив завдання щодо якісної роботи у напрямку впровадження реформи децентралізації на Володимирщині.










 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024