У Володимир-Волинському ТМО пропагують грудне вигодовування немовлят

07 Серпня 2017, 15:01
10640

З 1 серпня по 7 серпня у Володимир-Волинському ТМО триває тиждень підтримки грудного вигодовування.

Таким чином лікувальний заклад долучився до Всеукраїнського тижня підтримки грудного вигодовування «Підтримаємо грудне вигодовування разом».

Про переваги грудного вигодовування розповідає завідуюча дитячою поліклінікою Володимир-Волинського ТМО Галина Хомюк.

- Природне вигодовування – єдиний спосіб годування дитини, який має унікальний біологічний вплив на її здоров’я.
Протягом перших 6-ти місяців природне вигодовування практично забезпечує дитину харчовими і біологічно активними речовинами. 
Вітчизняна школа педіатрів традиційно розглядала грудне вигодовування як єдиний фізіологічний вид вигодовування, який забезпечує повноцінний розвиток і здоров’я дитячого організму. Жодна, навіть найкраща молочна суміш для готування немовлят, не є абсолютно повноцінним замінником грудного молока. Між дитиною і матір’ю не повинна стояти пляшечка з молочною сумішшю і соскою, - розповідає лікар. - Немовля повинно вигодовуватися грудьми матері. Так закладено природою і так повинно бути, якщо нація хоче зберегти репродуктивне і психоемоційне здоров’я та мати перспективи для росту, а кожна конкретна сім’я хоче виростити здорову дитину грудне вигодовування незамінне для забезпечення повноцінного розвитку і росту дитини. Абсолютне унікальне значення мають імунобіологічні проти інфекційні властивості грудного молока. Воно містить імунобіологічні фактори, які сприяють формуванню імунного захисту організму дитини, захищають дитя від інфекційних захворювань.
Діти, які вигодовуються грудьми, рідше мають: алергічні захворювання, хвороби органів дихання, шлунково-кишкового тракту, цукровий діабет, зайву вагу. 
Не вагітність, не пологи роблять жінку матір’ю, а виключно прикладання дитини до грудей.
Однак для здійснення повноцінного грудного вигодовування жінка потребує допомоги, навчання техніці годування грудьми, так і цілому колу питань, пов’язаних з природним годуванням дитини.
Галина Хомюк розповіла, що спеціальне навчання жінка отримує в період вагітності в жіночій консультації, де з жінкою працюють гінекологи та неонатологи.
Продовження навчання навиками грудного вигодовування проводиться уже в пологових відділеннях медичним персоналом.
Подальша підтримка матері проводиться співробітниками АЗПСМ №2 на дому при патронажах новонародженого та на амбулаторних прийомах в амбулаторії. АЗПСМ №2 працює на засадах «лікарня доброзичлива до дитини» з 2011 року.
В амбулаторії функціонує «Кабінет здорової дитини» де підготовлена медсестра кабінету проводить консультування мам з питань природного годування.
В амбулаторії №2 сформована група підтримки грудного вигодовування, куди входять мами, які годують дітей грудним молоком та мами, які годували до 12 місяців і більше – вони передають позитивний досвід вигодовування дітей грудьми.

- Не тільки мати бере участь у створенні сприятливого оточуючого середовища для розвитку малюка. В цьому процесі повинні приймати участь батько дитини та інші родичі, тому важливо, щоб кожна мати, надаючи підтримку своїй дитині, сама знаходилась у колі турбування рідних та близьких людей, а також спеціалістів, - наголосила завідуюча дитячою поліклінікою.








 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39