Володимирська студентка вправно грає у футбол та мріє стати чемпіонкою України

13 Серпня 2017, 14:37
8894

17-річна вихованка Володимир-Волинської спеціалізованої школи-інтернат «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки», а нині - студентка Володимир-Волинського педагогічного коледжу ім.А.Ю.Кримського Яна Глух не просто демонструє гарні результати, а й має досвід виступів на міжнародній арені у формі збірної України, спростовуючи таким чином стереотип, що футбол – це суто чоловіча гра.

Про це пише газета «Наше життя» у Фейсбуці.

Спортивний шлях дівчини розпочинався, як і в більшості її ровесниць-футболісток: зростала разом із сусідськими хлопцями, які полюбляли ганяти м’яча, собі долучалася до гри, сподобалося, затягнуло — звісно ж, у позитивному значенні цього слова.

«Навіть не можу пояснити, чим привабив футбол, — каже Яна. — Подобається динаміка, атмосфера, емоції, які переживаєш, коли твоя команда забиває і тим більше, коли перемагає».

Любов до спорту, прагнення до активного способу життя спонукали після закінчення 9 класу рідної сільської школи продовжити навчання, обравши клас зі спортивним профілем у Володимир-Волинській спеціалізованій школі-інтернат. З часом потрапила до складу місцевої команди «Ладомир». Спершу грала на позиції форварда, а потім тренери помітили у Яни талант голкіпера. Поставили в «рамку» — і зрозуміли, що не помилилися. Гру здібної дівчини помітили на вищому рівні і запросили до національної збірної WU-17.

А минулої осені наша землячка пройшла серйозне випробування — участь у відборі на Євро 2016-2017, що відбувався у Сербії. На жаль, українська збірна не змогла подолати цього етапу— наші дівчата з рахунком 0:4 поступилися дуже сильній команді Бельгії, зіграли внічию 1:1 зі збірною Сербії і з рахунком 2:1 перемогли румунок та посіли третє місце в групі.

«Найбільше запам’ятався поєдинок з Румунією, — пригадує співрозмовниця. — Матч видався дуже важким: і ми, і суперники постійно створювали небезпеку біля воріт, тож роботи вистачало і в мене, і в румунської колеги. Ми першими відкрили рахунок, потім пропустили з пенальті, але вже за чотири хвилини зуміли вийти вперед і втримати переможний результат».

Один з останніх успішних виступів Яни Глух на футбольній арені — перемога у фіналі жіночого чемпіонату України у першій лізі. 19 червня цього року у дуже напруженому вирішальному поєдинку «Ладомир» з рахунком 2:1 виграв у «Маріупольчанки» і здобув право виступів у вищій жіночій лізі. Окрім того, дівчину визнали кращим голкіпером першолігових змагань.

«Зрозуміло, що успіх багато в чому залежить від злагоджених дій команди, — каже спортсменка, — але якою буде взаємодія гравців на полі, значною мірою залежить від тренера. Тож, я, користуючись нагодою, від імені усіх дівчат хочу подякувати нашому наставнику Олегу Бортніку за те, що вірить у нас, докладає усіх зусиль, щоб ми показували пристойний результат. Постараємося не розчарувати у вищій лізі».

Сьогодні Яна — вже студентка Володимир-Волинського педагогічного коледжу, де опановуватиме фах вихователя дошкільного закладу. Втім, футболу полишати не планує. Зізнається, що мріє стати чемпіонкою України, мати здобутки на міжнародній арені.

Наостанок цікавлюся, хто ж є футбольним кумиром юної спортсменки. «Олександр Шовковський», — зізнається. Що ж, побажаємо нашій землячці як мінімум таких же успіхів, як і в її іменитого колеги-кумира. Хай спортивна доля приносить нагороди, хай оминають травми і невдачі, і щоб наша газета ще не раз мала приємний привід написати про нашу красуню у воротарській формі.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024