(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-96099324-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter

Преображення Господнє, або Яблучний Спас: що слід класти до кошика

18:46 18.08.2017
1773

Завтра, 19 серпня, православні святкуватимуть другий Спас. Це традиційне свято врожаю.

У народі його ще називають Яблучним Спасом або Преображенням Господнім, – пише Gazeta.ua

Цього дня у церкві освячували яблука, колоски пшениці. Плоди символізують подяку Богу за урожай. Зараз у святковий кошик господині, окрім яблук, кладуть виноград, сливи, персики, груші. Не варто освячувати банани, апельсини, ананаси чи інші закордонні плоди.

До кошика можна покласти зібрані на городі овочі: моркву, помідори, огірки, перець, буряк. Також баночку меду, колоски жита та пшениці.

У давнину люди не снідали до церковної служби. Після богослужіння пригощали членів родини освяченими яблуками. Розрізали фрукт на скибки, мочали в мед і їли. Вважали, що така трапеза дасть здоров'я на увесь майбутній рік.

Цього дня господині печуть пироги та готують вареники з яблуками. Також варять узвар і компот.

Коментарі
20 червня
Сьогодні
Вчора
18.06.2018
17.06.2018
16.06.2018
15.06.2018
14.06.2018
13.06.2018
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин