Ветеран УПА з Володимира відзначає своє 95-річчя

22 Серпня 2017, 18:21
9168

23 серпня відзначає 95 років від дня народження ветеран Української повстанської армії Петро Мартинюк.

Петро Мартинюк народився у 1922 році в селі Роговичі на Волині. Закінчив 4 класи початкової школи в рідному селі, відвідував Локачинську польську школу. У 1940 році розпочав навчання у Львівському технікумі на факультеті автотракторної механіки. З юних літ став членом Організації українських націоналістів. Протягом 1942 року очолював пропагандивну референтуру, привозив зі Львова й поширював на Волині націоналістичну літературу.

У березні 1943 року Петро Мартинюк вступив в Українську повстанську армію, пройшов старшинський вишкіл. 22 травня взяв участь у бою з нацистами, де отримав важке поранення в ногу. Після тривалого лікування був призначений керівником референтури Служби Безпеки УПА із підбору кадрів на навчання. У січні 1945 року був заарештований органами НКВС. Засудили Петра Мартинюка на 10 років ув’язнення, яке відбував у норильских таборах ГУЛАГу. У 1953 році брав участь у Норильському постанні політичних в’язнів проти сваволі табірної адміністрації. Після закінчення терміну отримав додаткових 5 років неволі.

Звільнившись з ГУЛАГу, Петро Мартинюк повернувся на Волинь, оселився у м. Володимир-Волинський. Працював на цукровому заводі слюсарем, завідувачем механічної майстерні, згодом — старший майстер із ремонту обладнання у механічному відділі.

У кінці 1980-х Петро Мартинюк один із перших взяв участь у національно-демократичному русі, входив до складу місцевого осередку Народного руху України. Був учасником підняття українських прапорів у багатьох містах, організовував мітинги. Із заснуванням Братства вояків ОУН і УПА Волинського краю імені Клима Савура Петра Мартинюка обрали головою Братства ОУН і УПА Володимир-Волинського району. За його ініціативи поставили пам'ятний знак воякам УПА у Володимирі.

Від 22 серпня 2012 року Петро Мартинюк - почесний громадянин міста Володимира-Волинського. Він нагороджений різними державними орденами, 19 серпня 2016 року був нагороджений Відзнакою Президента України — ювілейна медаль «25 років незалежності України» — за значні особисті заслуги у становленні незалежної України.

Петра Мартинюка часто відвідують журналісти та патріотична молодь, яким він розповідає про боротьбу Української повстанської армії за незалежність України. Він герой багатьох документальних фільмів про український визвольний рух.

Хай Бог дає йому здоров’я і многая літ!!!

Леся Бондарук, Український інститут національної пам’яті

Фото з сімейного архіву Петра Мартинюка та Лесі Бондарук




 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024