Успіння Пресвятої Богородиці: що потрібно знати про свято

28 Серпня 2017, 10:38
9701

28 серпня святкують одне з дванадцяти великих свят у православ'ї - Успіння Пресвятої Богородиці. 

Згідно з церковним переказом, цього дня апостоли, які проповідували у різних країнах, чудесним чином зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатись і здійснити поховання Діви Марії.

Свято Успіння Пресвятої Богородиці встановлено в пам'ять про смерть Божої Матері. До святкування віруючі готуються двотижневим постом, який називається Успенським і триває з 14 по 27 серпня.

Успіння – останнє дванадесяте свято православного церковного року.

Про подію Успіння Богородиці відомо не так багато, в канонічних текстах не повідомляють про час та обставини смерті і поховання Богородиці. За переказами церкви, після вознесіння на небо Ісуса Христа, згідно з Його заповітом, Марія залишилася під опікою апостола Івана.

До моменту своєї смерті Богородиця проживала в Єрусалимі. Одного разу під час молитви біля Гробу Господнього до Богородиці явився Архангел Гавриїл і повідомив, що через три дні вона «відійде до Христа Бога». Згідно з церковним переказом, апостоли, які проповідували у різних країнах, чудесним чином зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатись і здійснити поховання Діви Марії.

Апостоли поховали Богородицю в гробниці Її батьків, праведних Іоакима та Анни, в якій спочивав і прах Її чоловіка Йосипа Обручника. Після поховання апостоли закрили вхід у печеру каменем. У даний час там знаходиться церква, названа на честь Успіння Пресвятої Діви. Паломники з усього світу приїжджають у цей храм.

Апостол Фома не встиг на похорон Богородиці, він прийшов до Єрусалима на третій день після поховання. Коли труну відкрили, щоб він міг попрощатись з Пресвятою Дівою, тіла Богородиці в ньому вже не було — лише її плащаниця.

Цього ж дня апостоли зібралися всі разом за трапезою, і їм з'явилася Богородиця в оточенні ангелів і сказала: "Радійте! – Бо Я з вами у всі дні". Таким чином Успіння Пресвятої Богородиці вважається святом, а не приводом для смутку, адже Вона нарешті возз'єдналася з Сином Своїм.

27 серпня за вечірнім богослужінням у храмах виносять з вівтаря для поклоніння плащаницю із зображенням Божої Матері. Плащаниця знаходиться посеред храму до чину поховання, коли її хресною ходою пронесуть навколо церкви. 28 серпня звершується уже святкова служба.

Традиції свята

Свято Успіння Пресвятої Богородиці збігається за часом зі жнивами. У народі свято Успіння ще називають Першою Пречистою. Упродовж осіннього періоду є три «Пречисті»: «Перша Пречиста жито засіває, друга – дощем поливає, а третя - снігом покриває».

Так, на Першу Пречисту починався збір врожаю в садах. На деревах залишають лише «зимові» сорти яблук та груш.

Вважалося також, що це найкращий час для весіль. Кажуть, «якщо до Успіння хлопця не знайдеш – до весни не підеш заміж» або «з Успенщини не встигнеш придивитись – зиму тобі в дівках просидіти».

Є прикмета, що не можна одягати старе або незручне взуття цього дня – щоб уникнути проблем у житті. Якщо цього дня натер мозоль стареньким взуттям, то дорога до успіху буде досить важкою. Також вважалося, що не можна ходити по росі: хто в Успіння по росі без взуття пройдеться, той всі хвороби на себе збере, оскільки цього дня земля сумує за Богородицею, через це роса – це сльози Землі за своєю заступницею.

За прикметами на Успіння визначали характер майбутньої осені, а також і зими: Іній на деревах - до морозів, туман - до відлиги. Якщо на Успіння на деревах з'являється іній, осінь буде ранньою і короткою, швидко настануть морози. Якщо ж на Успіння сильний туман — довго стоятимуть теплі дні.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024