Устилуг: все більше школярів вибирається до міста в пошуках…кращої освіти

20 Вересня 2017, 13:44
10290

Рівень знань, отриманих у сільських школах значно відстає від міських. Про це вкотре свідчать цьогорічні результати ЗНО, оприлюднені Українським центром оцінювання якості освіти.

Цьогоріч найгірші показники були у випускників ЗОШ І-ІІІ ст. села Бубнів, Володимир-Волинського району.

Устилузька одинадцятирічка дещо покращила свої показники і піднялася з минулорічного останнього місця в рейтингу на пару сходинок вгору.

Не дивлячись на те, з кожним роком все більше дітей з прикордонного містечка вибирається до навчальних закладів Володимира-Волинського в пошуках комфортних умов навчання та кращої якості освіти.

Про це свідчать дані міського управління освіти з яких видно, що з кожним роком все більше школярів з Устилуга поповнюють навчальні заклади міста.

Цьогоріч, тільки з Устилузької ОТГ 17 школярів  навчається у школах Володимира. У минулому році їх було 4 (1 – П’ятидні, 3 – Устилуг). Найбільше їх у другій та третій одинадцятирічці, також є у гімназії. Це і першокласники, й учні старших класів.

Чимало устилужан навчається у Володимир-Волинській спеціалізованій школі-інтернат І-ІІІ ст. «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки». До речі, загалом з району в цій школі навчається майже дві сотні діток. 

Ми відшукали батьків, які щодня возять своїх діток з Устилуга на навчання у Володимир-Волинський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №3 - ліцей» і поцікавились, що саме змусило їх віддати дітей до міського навчального закладу і щодня долати по кілька кілометрів туди і назад, витрачаючи дорогоцінний час та гроші. Щоправда, прізвища свого жінка так і не погодилась назвати, каже, їй ще жити в Устилузі.

- Все дуже просто: ми не бачимо перспективи для своєї дитини. Ми з чоловіком самі навчалися в Устилузькій школі, але в ті часи це була одна з найсильніших шкіл району і непогано виглядала на обласному рівні, бо наші однокласники неодноразово займали призові місця на обласних олімпіадах, - розповіла нам співрозмовниця. – А що маємо нині? З минулорічними результатами ЗНО прославились на всю Україну, половина педагогів – пенсіонери, інші – тримаються за тих пару годин, аби рахуватися на роботі і майже щодня сидять у Польщі. Їм робота в голові? Їм якість знань в голові? Ви ж погляньте на рейтинги, Лудинська школа має набагато кращі показники по навчанню ніж Устилузька! Не бачимо жодних зрушень в кращу сторону, тому й вирішили віддати дітей у міську школу. Ми розуміємо, що це додаткові витрати (проїзд, харчування), але іншого виходу не бачимо.

В ОТГ нині непогане фінансування і навчальним закладам дещо таки перепадає. Але директорам навчальних закладів потрібно в наш час думати не лише про бляху, вікна й ламінат, а й про якість освітніх послуг, які надаються у школі. Бо якщо так піде і далі, то в районі доведеться закривати не лише малокомплектні школи. 

 

 

 

 

 

Коментарі
21 Вересня 2017, 10:21
Щеб для дітей учнів зробили б проїзд напівплати як у міських маршрутках
21 Вересня 2017, 14:22
Дайош назад Гоцика, Нічика і Брежнєва!
21 Вересня 2017, 14:36
Хай тато з мамою менше своїх учнів по Польщі совають. А то тільки уроки закінчуються - обвішують їх папіросами і на границю, хай вчаться жизні а не наукам. А в город повивозили своїх дітей мєсниє крутелики, і в інститут ду Паріжа повезуть а не до Луцька - бабла хватить, насовали полякам спірту, соляри, папірос, бурштину.... А хто ще не насовав, то здав свою дитину, як тут написано в інтернат, бо за Польщою часу на них немає - цілими сутками в колейках, і хай держава кормить і вдіває - не бідна. Ще й субсидію дасть, бо ми тіпа малощезабезпечені - роботи ж нема.
21 Вересня 2017, 15:37
Правильно за вчителів сказано, бо нашо їм в Польщу їздити, і батюшкам. Польща тилько для тих хто не має роботи. Закон такий має бути - якщо трудова книжка на руках то їдеш в польщу, а якщо трудової немає , а вона в організації якійсь робить то нема чого туда їхати, тобі ж держава платить гроші. А батюшкам прихожани.
22 Вересня 2017, 00:36
Хто не має роботи ,то нехай шукає . А в Польщу їздять всі,нікому заборони нема . Вчителі не держслужбовці ,щоб без виїзду. А під час роботи ,думаю ніхто в пл не їде, в після робочий час мають право робити будь що .
22 Вересня 2017, 10:04
До вашого відома, в ЗОШ І=ІІІ ст. м. Устилуг працює не половина вчителів =пенсіонерів, а один - І.Й.Гоцик. Для тих , хто хоче вчитися і щоб вчилися їх діти, то треба перш за все почати з себе, а не з вчителів. Завжди ті, в кого щось не вдається, шукає вину у комусь, а не в собі.
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024