«Бій біля Володимира-Волинського»: як це було очима художника

09 Жовтня 2017, 10:52
7116

8 жовтня в Україні традиційно відзначають День художника. Спеціально до свята хотіли знайти цікаве, до цього часу не відоме загалу зображення, яке б мало відношення до Волині, проте раніше не публікувалось у волинських ЗМІ.

Повідомляє ВолиньPost.

В фондах всесвітньовідомої Британської бібліотеки знаходиться цікавий експонат, що стосується Волині. Автор творіння художник С. Фіалковський. Назва твору звучить як «Бій біля Володимира-Волинського (1914)». Дата створення твору співпадає із датою події, зображеної графічно, тому можливо автор був очевидцем подій. Крім того робота містить підпис, в якому передані дуже емоційні враження від події. 


Отже, якщо вдатись до історії, то на початку Першої світової війни Володимир-Волинський справді став ареною бойових дій. 3 серпня 1914 року австро-угорські війська намагалися захопити місто, проте зазнали великих втрат від російського Бородінського полку, і були змушені відступити. З міста евакуювалися державні установи та значна кількість населення. Перед відступом російські війська спалили місто.

У підписі під твором йдеться: «Ворожа артилерія через свою кавалерію обстрілювала окопи, які знаходилися перед містом, зайняті нашими військами. Австрійці швидко наближалися. Настав страшний момент. Угорська кіннота, півкільцем охопила широкий простір перед містом, хвацько понеслася вперед. Здавалося, що через кілька хвилин ця лавина увірветься в місто. Але пролунали сухі, жорсткі звуки, дивний тріск – це почали стріляти кулемети наших окопів, і сталося щось жахливе, незабутнє. 

Як підкошена трава валились вершники. На повному ходу падали коні і вершники, падаючи, переверталися по кілька разів. Відразу пролунав дикий крик людей, глухе іржання, стогін на смерть убитих людей. Протягом трьох хвилин від сміливих солдат, які мчали в атаку залишилася тільки купа тіл, і поодинокі вершники стрімко, в шаленому жаху кинулися назад, до своїх». 

Даний художній твір підписаний як естамп. Для естампів часто були характерні прості, барвисті зображення, що містили у собі якісь оповідання. Іноді вони супроводжувалися текстом. Естампи часто зображували історичні події, літературні та релігійні сюжети, використовувалися для того, щоб зробити ці сюжети доступними для неписьменного населення. Тон цих виразних естампів міг бути самим різним, від гумористичного до повчального, випускалися також з дотепними коментарями по суспільно-політичних питаннях. 

Зображення були ясними і легко зрозумілими для навіть неписьменних людей. Деякі картинки видавалися серіями і стали, попередниками коміксів. Виготовлення естампів обходилося дешево, що давало простому народу можливість прикрасити свій будинок творами мистецтва. Спочатку вищі класи не сприймали даний художній стиль всерйоз, однак в кінці XIX століття жанр отримав таке визнання, що їм надихалися навіть професійні художники. 

Під час Першої світової війни естампи використовувалися для оповіщення народу про події на лінії фронту, зміцнення бойового духу і служили засобом агітації проти ворога.

ФОТО - https://www.wdl.org 

ТЕКСТ - Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024