Земля для учасників АТО - одна з головних проблем у Володимир-Волинському районі

30 Листопада 2017, 15:03
4972

Про забезпечення земельними ділянками учасників АТО на Володимирщині, а також проблеми, які виникають під час їх отримання та оформлення, говорили на колегії райдержадміністрації, яка відбулася сьогодні, 30 листопада, у приміщенні Володимир-Волинскої РДА.

Одне з питань порядку денного колегії було питання забезпечення земельними ділянками учасників АТО, мешканців Володимир-Волинського району.

Зокрема, як розповіла Оксана Гжиб, заступник начальника управління - начальник відділу у Володимир-Волинському районі міськрайонного управління у Володимир-Волинському районі та місті Володимирі-Волинському ГУ Держгеокадастру у Волинській області, для забезпечення учасників АТО та воїнів, які захищають кордони країни, в районі зарезервовано низку земельних масивів, ділянок, які можуть бути передані у власність загальною площею більше ніж 384 га. З них органами місцевого самоврядування зарезервовано 41,9 га земель, управлінням Держгеокадастру  - більше 342 га.

Було також озвучено, що за весь період АТО її учасниками подано 682 заяви на отримання земельних ділянок, в тому числі до органів місцевого самоврядування 256 заяв ( 37,5%), до Головного управління - 426 заяв (62,6%). Окрім того, органами місцевого самоврядування прийнято 177 рішень про затвердження проектів землеустрою та передачу у власність земельних ділянок на загальну площу 48 га, головним управлінням Держгеокадастру прийнято 193 накази на загальну площу 301 га.

Як повідомила Оксана Гжиб, фактично забезпечили земельними ділянками своїх учасників АТО по одному виду цільового призначення:

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських споруд - Зарічанська, Льотничівська, П'ятиднівська сільські та Устилузька міська ради;

- для ведення особистого селянського господарства - Березовичівська, Білинська, Зимнівська, Зорянська, Ласківська, Лудинська, Селецька, Стенжаричівська сільські ради.

Також було озвучено, що орієнтовно із 600 учасників АТО земельними ділянками забезпечено близько 470 чоловік, а 130 учасників АТО взагалі не зверталися із заявами до органів місцевого самоврядування та Головного управління щодо отримання земельних ділянок у власність.

В ході обговорення даного питання, голова новоствореної Зарічанської ОТГ Ігор Пальонка звернув увагу присутніх, що неабияка проблема існує із виділенням земельних ділянок учасникам АТО на ведення особистого селянського господарства.

- Через певні зміни в законодавстві чимало учасників АТО не можуть взяти земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства. Спочатку ці земельні наділи давали, а після славнозвісної Постанови - припинили. І як це пояснити мешканцям села, бо одні атовці зуміли отримати ці ділянки, інші - вже ні, - зазначив голова ОТГ.

На це представник Держгеокадастру відповіла, що головам сільських рад та ОТГ слід заздалегідь подумати про те, аби забезпечити мешканців своїх громад, учасників АТО земельними ділянками, А для цього слід резервувати землі.

Також пані Гжиб наголосила, що причини відмов у наданні земельних ділянок атовцям для ведення особистого селянського господарства - це неправильно оформлені заяви, а саме: без зазначення місця розташування земельних ділянок, без планово-картографічних матеріалів, без довідок про участь в АТО та невідповідність вимогам Постанови КМУ №413 від 07.06.2017.

Представники сільських рад та громад висловили прохання до представників Держгеокадастру більше інформувати населення району, в тому числі й атовців, пільговиків, про процедуру отримання земельних ділянок різного цільового призначення.

В результаті, колегія ухвалила рішення, згідно якого, Володимир-Волинському міськрайонному управлінні у Володимир-Волинському районі та місті Володимирі-Волинському ГУ Держгеокадастру у Волинській області, головам територіальних громад та сільським головам провести моніторинг всіх учасників АТО, які не скористалися своїм правом на безоплатну приватизацію земель та наявних земель на території ради, з метою визначення необхідної площі зарезервованих ділянок.

Окрім того, головам громад та сільським головам рекомендували постійно оновлювати та розміщувати на сайті ГУ Держгеокадастру у Волинській облсті альбому-атласу зарезервованих земельних ділянок. А також, надалі в сльських радах та громадах у першочерговому порядку розглядати звернення учасників АТО щодо відведення їм земельних ділянок, надавати консультативну підтримку учасникам АТО щодо забезпечення їх земельними ділянками.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024