У соборі Святогорського Успенського Зимненського монастиря відслужили Всенічну

04 Грудня 2017, 07:31
6552

У соборі Святогорського Успенського Зимненського монастиря відслужили Всенічну на Введення в храм Пресвятої Богородиці

Як розповів на своїй сторінці у Фейсбук Євген Стойка, особливістю богослужіння стали юні прихожанки Зимненської жіночої обителі, котрі символічно супроводжували Діву Марію у храм.

Нагадаємо, введення в храм Пресвятої Богородиці – це свято, що прийшло до нас із Церковного Передання. У цей день християни згадують, як святі Іоаким і Анна привели трирічну Діву Марію до Єрусалимського Храму.

Введення Богородиці до Єрусалимського храму було явленням Її світові, а отже – мовчазною проповіддю близького пришестя Христового. Таким чином це святкування посідає особливе місце у сходинках нашої підготовки до Господнього Різдва. І саме від Введення в храмах лунають богослужбові різдвяні піснеспіви.

Коли Діві Марії виповнилося три роки, її праведні батьки Іоаким і Анна зрозуміли, що прийшов час виконати обітницю, який вони дали Богу, а саме - присвятити дочку на служіння Йому. Разом із друзями вони привели Її до Єрусалимського храму, який на той час був головною святинею юдейського народу. Лише тільки дитину поставили на першу сходинку храму, трирічна дівчинка без сторонньої допомоги пройшла всі 15 високих сходинок.

Нагорі її вже чекав первосвященик, щоб благословити. Згідно з деякими джерелами, це був святий Захарія, майбутній батько пророка Іоанна Предтечі. Захарії було одкровення від Господа, і він ввів Марію в Святая Святих - місце, куди дозволялося входити лише первосвященику, та й то всього один раз в рік. З цього незвичайного для сучасників моменту почалася довга, славна і важка дорога Божої Матері.

Після Введення Пречистої Діви до Храму батьки залишили Її там для виховання, де Богородиця і перебувала в постійній молитві та праці до чотирнадцятирічного віку. Так Бог готував маленьку дівчинку на ім’я Маріам до великої мети – стати Матір’ю Спасителя Світу, Господа нашого Іісуса Христа. За Її подвиг самопожертви і смирення Церква пізніше назве Божу Матір чеснішою і славнішою навіть за небесних Херувимів та Серафимів.

Як говорить Церковне Передання, свято Введення в храм Пресвятої Богородиці було відоме вже в перші століття християнства. Рівноапостольна імператриця Олена (250-330рр.) побудувала храм на честь Введення в храм Пресвятої Богородиці. А в IV столітті про свято писав святитель Григорій Ніський.

Широке поширення свято Введення в храм Пресвятої Богородиці отримало з IX століття.

Цього святкового дня, за влучною думкою великого церковного діяча митрополита Антонія Сурозького, кожен із нас мусить взяти за приклад Пресвяту Богородицю та вступити своїм серцем в ті глибини молитви, благоговіння, любові і чистоти душі, що й складають наше справжнє, внутрішнє Святе Святих…

Пресвята Богородице, допомагай нам!

3

1

3

2

3

2

2



1

1

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024