12 січня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

12 Січня 2018, 09:49
4586

Сьогодні п'ятниця, 12 січня.

У народі вірили... 

У давнину цього дня варили свинячі шлунки і різали гусей. За нутрощами тварин передвіщали погоду на зиму. Якщо селезінка була рівною і гладкою, то очікували зими сурової. Товста печінка усередині означала, що холоднеча розпочнеться з половини зими, а широка сторона печінки до живота обіцяла морози. У народі говорили: «До дня Онисі холод над землею повис».

12 січня іменини святкують: Онися, Антон, Аріан, Вир, Зотика, Ірина, Лев, Макар, Тимон, Феодора, Феодосія.

Цей день в історії...

У 1722 році імператор Росії Петро I заснував новий державний орган - прокуратуру.

Першим генеральним прокурором Росії став Павло Ягужинський. З 1996-го ця дата відзначається в Росії як День працівника прокуратури.

1898 року урочисто відкритий телефонний зв'язок між Петербургом і Москвою.

В 1910-му юна пара з Китаю стала наймолодшими батьками в історії - батькові було 9 років, а матері – 8.

1913 рік —Йосип Джугашвілі вперше підписався псевдонімом "Сталін".

1928-й — в США Перша на електричному стільці страчена перша жінка - Рут Снайдер.

1938 року німецький археолог Вільгельм Кеніг при розкопках під Багдадом виявив предмет, який виявився найдавнішою батареєю з гальванічних елементів.

За дві тисячі років до винаходу Вольта і Гальвані такими батареями користувалися мешканці Сходу. Давні батареї являли собою мідні циліндри зі сталевими сердечниками. Вони були скріплені між собою за допомогою свинцю й олова, сплавлених у пропорції, яка часто застосовується і зараз.

1954-го в австрійській провінції (землі) Форарльберг внаслідок сходження лавини загинули 200 людей.

Через дев'ять годин друга лавина поховала під собою ще 115 осіб. Це найбільша трагедія такого роду в австрійській історії.

В 1981 році відбулася прем'єра серіалу "Династія" на телеканалі Ай-Бі-Сі.

В 1998-му — 19 країн – членів Євросоюзу підписали протокол про заборону клонування людини.

2007 рік — Китай збив власний метеорологічний супутник, таким чином уперше за останні двадцять років застосувавши зброю в космосі.

Народилися…

У 1628 році - Шарль Перро, французький письменник-казкар, поет і критик (казки "Кіт у чоботях", "Попелюшка", "Синя борода", "Хлопчик-мізинчик", "Спляча красуня" та ін.).

1876 рік - Джек Лондон (Джон Чейні), американський письменник, популярний автор пригодницьких оповідань і романів (Син Вовка, Бог його батьків, Діти морозу, Віра в людину, Біле ікло, Морський вовк, Мартін Іден).

В 1907-му народився Сергій Корольов, радянський вчений, академік, конструктор і організатор виробництва ракетно-космічної техніки та ракетної зброї СРСР, батько радянської космонавтики.

Творець радянської стратегічної ракетної зброї середньої і міжконтинентальної дальності і засновник світової практичної космонавтики.

1913-го - Парасковія (Паша) Ангеліна, радянська трактористка, знаменита учасниця стахановського руху в роки перших п'ятирічок,

В 1936 році народився легендарний Оярс-Раймондс (Раймонд) Паулс, латиський композитор, політичний і громадський діяч, народний артист СРСР.

1949-й - Харукі Муракамі, популярний японський письменник і перекладач ("Полювання на овец"», "Денс, денс, денс", "Хроніки заводного птаха", "На південь від кордону, на захід від сонця").

1956 року народився Микола Носков, російський і радянський співак, музикант, композитор.

В 1985 році - Артем Мілевський, український футболіст білоруського походження, нападаючий київського "Динамо" та збірної України.

1990 року народився Сергій Карякін, український шахіст.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39