20 січня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

20 Січня 2018, 11:00
4523

Сьогодні субота, 20 січня. 

День ангела святкують – Іван, Опанас.

20 січня – Івана Хрестителя

Іван народився в сім'ї священика Захарії та Єлисавети, родички Богородиці, коли вони були у похилому віці й уже не сподівалися мати дітей. Предтеча — значить «попередник». Святий Іван, за церковними переказами, був посланий Богом, щоб допомогти людям підготуватися до з'явлення Ісуса Христа. Іван Хреститель своїм суворим способом життя дав взірцевий приклад святого життя. За відважне проповідування Іванові відрубали голову. Частина його святих мощей похована у Севастії.

Друга назва цього свята - Посвятки. Цього дня хазяїн дому встає рано-вранці й пригощає свійських тварин тим хлібом-сіллю, що лежав під образами ще від "багатої куті". За народними уявленнями, ці різдвяні дари зроблять худобу плідною.

Народні прикмети:

  1. Якщо з цього дня цілий тиждень стоять морози, значить, незабаром можна чекати відлиги
  2. Якщо в цей день – повний місяць, то навесні буде сильне повінь, і річки вийдуть з берегів
  3. Заметіль 20 січня – до вітрам і снігу на Масляну
  4. Якщо людина народилася в День Іоанна Хрестителя, то йому потрібно носити бурштин як оберіг
  5. Якщо в цей день іде дощ, або ж стоїть туман, значить, буде багатий урожай хліба
  6. Ясна погода в цей день говорить про посушливому літо. Похмура погода або сніг – літо буде цілком звичайним, без аномальних температур.
  7. Якщо над водою висять хмари – буде хороший урожай хліба
  8. Негода і сніг віщують урожай

Цей день в історії

1990 – «чорний січень»: у ніч 3 19 на 20 січня за вказівкою президента СРСР Михайла Горбачова, радянська армія зі суходолу та з моря напали в Баку на беззбройних людей, загинуло більше 150 чоловік і поранено 100.

1991 – у Кримській області УРСР відбувся Всекримський референдум про відновлення Кримської АРСР, результати якого визнала Україна.

1996 – лауреат Нобелівської премії миру, лідер Організації Визволення Палестини Ясір Арафат став першим в історії палестинського народу демократично обраним лідером.

2001 – за поданням прокуратури президент Кучма звільнив з посади Юлію Тимошенко, віце-прем'єр-міністра уряду Віктора Ющенка, звинувачену в контрабанді, підставі та приховуванні доходів.

2006 – у Темзі майже біля стін англійського парламенту був виявлений кит, який заплив туди під час припливу. На жаль, зусилля рятувальників не врятували тварину – кит не витримав всіх випробувань і помер.

2009 – 44-м президентом Сполучених Штатів став Барак Обама – перший темношкірий президент США.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024