В каплиці святої мучениці Тетяни молилися за студентів та викладачів ВПУ

26 Січня 2018, 09:49
1994

25 січня, православна церква відзначає День святої мучениці Тетяни. Свята Тетяна вважається покровителькою студентів.

Того дня Преосвященний Матфей єпископ Володимир-Волинський і Турійський очолив святкову Божественну Літургію з нагоди престольного свята у каплиці на честь мч.Тетяни, яка знаходиться в гуртожитку Володимир-Волинського вищого професійного технічного училища, - йдеться на сайті Володимир-Волинської єпархія УПЦ КП.

Під час Літургії Його Преосвященству співслужили: настоятель каплиці, замісник секретаря єпархіального управління прот. Ігор Бігун, голова відділу капеланського служіння єпархії прот. Юрій Здебський та прот. Сергій Кібаш.

За Богослужінням молились: викладачі та частина студентів ВПУ. По завершенні Літургії був відслужений святковий молебень.

Після Богослужіння архіпастир звернувся до присутніх з проповіддю, в якій розповів про життя та подвиг мч. Тетяни і привітав настоятеля, парафіян з престольним святом.

Довідково: Свята Тетяна в ІІІ ст. за правління римського імператора Олександра Севера. У молодому віці вирішила присвятити все своє життя Ісусові і прожити його в непорушеному дівоцтві. Через те, що вона відмовилася відступити від Бога, Тетяну жорстоко мучили. Кожного вечора, залишаючи її побитою, вимученою, з переламаними кістками, на ранок зустрічали повністю здоровою і додавали їй нових мук.

Її віра творила дива. Та кати не хотіли вірити в силу Божу. Коли дівчину в ідольських храмах змушували поклонитись Діані чи іншим ідолам, їх статуї падали. З кожним днем покарання ставали жахливішими: Тетяну палили на вогні, обрізали волосся, думаючи, що в ньому сила, тіло різали бритвами, та замість крові текло молоко і пахощами наповнялось повітря. Змінювались слуги, виснажені своїм завданням, - вони отримували покарання від ангелів, які весь час оберігали дівчину. Наостанок, бачачи, що Тетяна залишається жива, і не знаючи, що ще з нею робити,було видано наказ обезглавити мученицю.

Нагадаємо, нещодавно Преосвященний Матфей єпископ Володимиир-Волинський і Турійський взяв участь у засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024