Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту і Волинь

27 Січня 2018, 11:16
2767

27 січня – Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Ця пам'ятна дата була затверджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Уперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі у 2006 р.

Чому саме 27 січня? На це є історичні підстави. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі, в якому загинуло, від 1,5 до 2,2 млн людей. Остаточні статистичні дані називають цифру жертв масового знищення євреїв в роки Другої світової війни, і це 4,5 мільйона людей, - пишуть Хроніки Любарта.

Кожного року в цей день по всьому світу відбуваються хвилини мовчання та просвітницькі заходи, метою яких є зберегти пам'ять про цю трагедію та запобігти її повторенню.

Сьогодні, в зв’язку із пам’ятною датою ми хочемо розповісти про унікальний європейський музей єврейської історії, в якому можна побачити інформацію про Волинь. Ідеться про польський POLIN. В 2016 році найкращим європейським музеєм року визнано Музей історії польських євреїв POLIN. Як зазначається, POLIN отримав відзнаку як місце важливих дискусій про роль євреїв в історії Центральної Європи. До речі, будинок музею розташований на терені колишньої єврейського району Варшави, де в роки Другої світової було ґетто. Проект музею розробив фінський архітектор Райнер Махламакі. Його площа становить 12,8 тис. м2. Будівлю музею запроектовано у формі куба зі скляними стінами.

Дуже цікавою є концепція музею POLIN. Автори експозиції не раз підкреслювали, що музей повинен стати місцем пам'яті і увічнення єврейського життя в Польщі, а не музеєм Голокосту, проте галерея, присвячена Голокосту, все ж є це однією із найбільш вражаючих.





В архіві музею POLIN зберігається багато документів та світлин з історії Волині та її мешканців. Сьогодні до вашої уваги представимо фото мешканців Луцька та Ковеля 1920-1930-х років із колекції цього музею.

Дуже емоційною є експозиція під назвою «Укриття». Тут розповідається про відносини між поляками, які переховували євреїв в роки війни, і тими, кого вони переховували. Далеко не всі історії закінчуються добре, тоді пощастило не всім. Саме тут переходячи з однієї частини галереї в іншу, гості музею ніби йдуть по варшавських вулицях до площі Умшлагплац, яка разом із сусідніми будинками у 1942–1943 роках використовувалася як місце концентрації євреїв з Варшавського гетто перед їх вивезенням до табору смерті в Треблінці або до таборів у Дистрикті Люблін. Творці експозиції хотіли передати почуття клаустрофобії, що охоплювало тисячі зігнаних на цю площу євреїв, яких звідси вивозили до концтаборів…

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024