29 січня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

29 Січня 2018, 10:54
4254

Сьогодні понеділок, 29 січня. 

29 січня відзначається День пам`яті героїв Крут

Бій під Крутами — бій, що відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російське радянське військо втратило боєздатність на чотири дні. Поновити наступ на Київ війську Муравйова прийшлося не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі.

Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Сучасників особливо вразило поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні в Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш«Пам'яті тридцяти».

Указ Президента України про «День пам’яті Героїв Крут» № 15 /07, який відзначається 29- го січня, за даними проекту DilovaMova.com, був підписаний 15-го січня 2007-го року.


 

День ангела святкують: Максим, Леоніла, Петро, Іван, Георгій, Нестор, Зосим

Народні прикмети на 29 січня

  1. Якщо на дворі в цей день мете заметіль, то літо буде дощовим
  2. Північний вітер на День Петра - чекай похолодання та морозів
  3. Якщо 29 січня видається морозний день - літо буде спекотним і посушливим.
  4. Якщо на даний момент залишилося багато запасів, значить, рік буде врожайним. До речі. Це стосувалося не тільки людської їжі, але і корми для худоби. Якщо ж припасеного залишалося не дуже багато, саме в день 29 січня варто щось купити чи взяти в борг, адже ближче до весни зерно подорожчає
  5. Вітер 29 січня дме з Півночі - чекай холоднечі на довгі дні
  6. Якщо на заході 29 січня сонце пофарбовано в червоний колір - на наступний день варто чекати морозної, але сонячної погоди
  7. Яскравий місяць з крутими рогами 29 січня віщує легкий і приємний морозець

Цей день в історії:

  • 1616 — голландські мореплавці Якоб Лемер і Віллем Схаутен відкрили крайню південну точку Південної Америки мис Гор
  • 1635 — кардинал Рішельє засновує Французьку академію наук
  • 1710 — указ про офіційне введення російського цивільного алфавіту. Церква продовжує користуватися старослов'янським алфавітом
  • 1805 — підписано указ про відкриття у Харкові Імператорського університету, другого за віком (після Львівського універиситету) університету сучасної України.
  • 1856 — королева Великої Британії Вікторія заснувала найвищу військову нагороду країни — «Хрест Вікторії».
  • 1896 — американський фізик Еміль Груббе вперше використав радіоактивне випромінювання для лікування раку.
  • 1896 — відбулися перші випробування англійського танка.
  • 1918 — битва під Крутами
  • 1918 — у Києві о третій годині ночі почалося більшовицьке повстання, яке мало на меті завдати удару по владі й війську Центральної Ради незалежної УНР напередодні вступу до столиці червоної російської армії під командуванням Муравйова.
  • 1921 — на конференції в Парижі країни — переможці в 1-й Світовій війні визначили суму воєнних репарацій для Німеччини — 226 мільярдів золотом мали бути виплачені протягом 42-х років.
  • 1922 — під масою снігу обрушився кінотеатр у Нью-Йорку, в результаті чого загинуло 120 осіб.
  • 1927 — у Лондоні відкрили «Park Lane Hotel» — перший готель, у кожному номері якого була ванна кімната.
  • 1929 — у Нашвіллі (Теннессі, США) організована перша у світі школа тренування собак-поводирів.
  • 1943 — розпочалася Ворошиловградська наступальна операція військ Південно-Західного фронту, що призвела до відступу Вермахту з північного Донбасу.
  • 1947 — у Великій Британії зареєстрували рекордно низьку температуру повітря — 26,7 градуса морозу.
  • 1978 — Швеція першою у світі офіційно заборонила використання аерозольних балончиків через їх руйнівний вплив на озоновий шар Землі.
  • 1996 — президент Франції Жак Ширак оголосив про цілковите припинення його країною ядерних випробувань.
  •  
 
 
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024