У княжому місті представили перевидану книгу Олександра Цинкаловського

14 Лютого 2018, 09:30
3949

Учора, 13 лютого у культурно-мистецькому центрі у рамках Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції представили перевидану книгу Олександра Цинкаловського «Княжий город Володимир». Конференцію приурочили до 120-річчя від дня народження видатного земляка, історика і краєзнавця.

Книгу видали за ініціативи і силами адміністрації ДІКЗ «​Стародавній Володимир» з допомогою колег-істориків з Луцька і за кошти обласного бюджету, - пише БУГ.

Фахівці заповідника вирішили перевидати книгу, адже її фактично немає у вільному доступі. Ця книга була видана в далекому 1935-му році у Львові. Перевидавалась невеликим тиражем у 300 примірників у 2003-му році. Цьогорічне репринтне видання вийшло тиражем у тисячу примірників.

«У книзі є багато цінної інформації. І головне – її читати цікаво. Історичні дослідження Олександра Цинкаловського можна читати як роман. Було кілька видань “Княжого города Володимира”, але наша книга найбільш наближена до оригіналу», – розповіла Світлана Федосєєва, завідуюча відділом обліку і паспортизації наукових досліджень адміністрації ДІКЗ «Стародавній Володимир»

При роботі з книгою Цинкаловського, розповідають працівники заповідника, виникла проблема. У попередньому перевиданні були дуже неякісні фотографії. Довелося шукати оригінали. Оригінал «Княжого города Володимира» зберігається у Львові у бібліотеці імені В.Стефаника. Довелося зв’язуватися з бібліотекою і просити надати фотографії. Працівники бібліотеки виявилися дуже люб’язними і все необхідне надали.

«Ця книга є дуже цінною, особливо для молодого покоління. Адже тут є багато цікавинок про Володимир-Волинський княжої і докняжої доби. Тут поетапно розписана уся історія. Описані навіть 1918-1921 роки. Час, коли утверджувалася українська влада. Про ті часи боялися писати. Цинкаловський єдиний зазначив, що УНР принесла з собою щось хороше. Він не побоявся подати історію у чистому і правдивому вигляді», – розповідає Орися Вознюк, науковий співробітник адміністрації ДІКЗ «Стародавній Володимир»









 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024