Які громади «сватались» до Хобултівської сільської ради та що з цього вийшло

19 Березня 2018, 16:32
3293

В минулу неділю у селі Хобултова Володимир-Волинського району відбулися громадські слухання, аби обрати з ким об’єднатися згідно до вимог Закону “Про децентралізацію”. Для селян потрібно було вибрати між Зимнівською громадою, або ж разом з Березовичами створювати нову громаду із центром у селі Війниця Локачинського району/

Зауважимо, що й самі Березовичі визначилися лише 16 березня. Саме тоді на сесії депутати були змушені проголосувати за таке рішення. Як розповів голова Березовичівської сільської ради Юрій Ковальчук, рішення зумовлене тим, що в селі була створена ініціативна група, котра обійшла всі двори. На території сільської ради проживає 1 088 виборців і з них 571 поставили підпис за приєднання до села Війниця, Локачинського району, - повідомляє БУГ.

Нагадаємо, що рішенням сесії, яка відбулася 23 лютого у Березовичівській раді, депутати проголосували проти об’єднання із Війницею.

На громадські слухання представляти Зимнівську ОТГ прибув ї голова В’ячеслав Католик. Очільник розповів, що за перспективним планом, Хобултівська сільська рада має приєднатися до Зимнівської ОТГ. Посадовець розповів, що в попередні роки основний акцент в розвитку громади зробили на покращенню якості освіти. Також до завершення цієї каденції планує облаштувати вуличним освітленням всі села, які в підпорядкуванні.

Як зазначив Католик, головною проблемою об’єднаної громади залишаються дороги та транспортне сполучення. Хоча й над цим працюють, і по мірі можливостей роблять їх. Щодо транспортного сполучення, то очільник громади похвалився тим, що до села Когильне раніше ніколи не їздив автобус, однак після перемовин із перевізником такий маршрут з’явився.

Ще одним моментом, на якому наголосив Католик, став їх досвід провадження мері ЦНАП у селах, де раніше були сільські ради. Зі слів посадовця, це робиться для того, аби максимально наблизити послуги до людей.

Селяни запитували голову щодо опорної школи, скорочення навчальних закладів та амбулаторії. В теорії, обговорили, що після приєднання Хобултови до Зимного, то в селі потрібно буде облаштувати власний медичний пункт. Враховуючи, що амбулаторія, до якої зазвичай зверталися селяни знаходиться в Березовичах, то питання постане гостро.

Голова Березович, Юрій Ковальчук запропонував жителям Хобултівської сільської ради разом розпочати процес створення громади. Відразу оговорили момент, що такої громади немає в перспективному плані, а тому процес об’єднання може затягнутися. Голова наголосив, що не варто селянам ставати “невісткою в чужій хаті”.

Також пригадали момент з тим, коли обговорювали створити власну громаду. Однак тоді не змогли дійти згоди, де буде центральна садиба – Березовичі чи Хобултова. Мовляв, саме зараз можна створити одну громаду, але вже з центром у Війниці.

Додамо, що в Локачинському районі наразі не створено жодної об’єднаної громади. А процес створення війницівської лише на початковому етапі.

Виступив також голова Війниці, Мирослав Базар, який на початку розмови наголосив, що вони не приїхали агітувати, а лише зробили пропозицію. Сільський голова розповів, що раніше дійсно надходила пропозиція від голови Березович про створення ОТГ з центром у них, однак два села Війницівської сільської ради не підтримали такої ідеї. Пізніше, Ковальчук приїхав до них з пропозицією створити  громаду з центром у Війниці і саме разом, після рішення Березовичівських депутатів розпочнуть цей процес.

Нагадаємо, що під час аналогічних громадських слухань у селі Березовичі, голова Базар говорив, що хоча й центр юридично буде у Війниці, однак фактично у Березовичах, адже в селі є хороша школа, амбулаторія та інші необхідні інституції.

В підсумку кількохгодинних обговорень,  із присутніх 72 селян – 67 проголосували за об’єднання із Зимним. 5 утрималося від голосування. А от проти приєднання до Війниці проголосували 71 житель Хобултівської сільської ради.

Надалі депутати Хобултівської сільської ради мають прийняти відповідне рішення на сесії і вже цьогоріч відбудеться доєднання Хобултівської сільської ради до Зимнівської ОТГ, де стане старостинським округом.





 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024