21 березня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

21 Березня 2018, 10:00
2580

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні середа, 21 березня! Цього дня відзначають Всесвітній день сну.

День англа святкують: Опанас, Ярема, Феодосій, Лазар, Дементій, Тодось, Федос

Цей день в історії:

  • 1918 — більшовицький уряд України було евакуйовано з Катеринослава до Таганрога.
  • 1927 — у Києві виходить перший номер української «Літературної газети».
  • 1961 — відбувся перший концерт групи The Beatles (Ліверпуль, The Cavern Club)

Міжнародний день лялькара

Вперше Міжнародний день лялькаря відзначили у 2003 році. З тих пір він став дуже популярним не тільки серед винуватців торжества, але і серед дітей, у яких з’явився додатковий привід побувати там, де панують чудеса - в лялькових театрах, магазинах іграшок, майстерень художників та реставраторів.

Всесвітній день сну

Всесвітній день сну відзначається щорічно третьої п'ятниці березня у рамках проекту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з проблем сну і здоров'я, адже за статистикою від безсоння страждає понад 10% населення індустріально розвинених країн, а в кожного другого дорослого жителя землі відмічається один або декілька симптомів розладу сну.

Всесвітній день сну запроваджено у 2008 році (але тоді його було відзначено 14 березня). У цей день міжнародні медичні організації нагадують людям про проблему недосипання та безсоння, закликають людство до здорового способу життя.

Всесвітній день поезії

Згідно резолюції 30-ї сесії ЮНЕСКО, яка проходила в 1999 році в Парижі, було прийнято рішення щорічно відзначати Всесвітній день поезії(World Poetry Day). Основна ідея цього свята полягає у збереженні зникаючих мов, розвитку літературного жанру, поширенні поетичного руху в усьому світі.

День поезії першими стали відзначати в американському штаті Огайо в 1938 році. Пізніше ініціатива поширилася і на інші території, охопивши всю планету. І це правильно. Адже мистецтво притягує добро, отже, збагачує наш духовний світ цінностями на якісно іншому рівні.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

21 березня 1960 поліцією було вбито 69 осіб під час мирної демонстрації протесту законів апартеїду, яка проходила в місті Шарпевіль в Південній Африці. У жовтня 1966 Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародне співтовариство ліквідувати всі форми расової дискримінації, наприклад за ознакою раси, кольору шкіри або етнічного походження. І з цього моменту 21 березня щороку відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації. Ця дата була встановлена на XXI сесії Генеральної Асамблеєю ООН від 26 жовтня 1966 року. ООН вважає, що расова дискримінація може стати серйозною перешкодою до міжнародного співробітництва та соціально-економічному розвитку.

День людини з синдромом Дауна

21 березня відзначається Міжнародний день людини з синдромом Дауна (World Down Syndrome Day). Ця дата увійшла в календар в 2006 році заснована на VI Міжнародному симпозіумі, присвяченому синдрому Дауна, який відбувся в іспанському місті Пальма-де-Майорка. Ініціатива такого нововведення виходила від правлінь Європейської та Всесвітньої асоціацій.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024