Нерестова кампанія 2018: правила лову та штрафи за правопорушення

29 Березня 2018, 11:00
1500

З 1 квітня в України розпочнеться нерестова заборона на лов риби.

У відповідності до природоохоронного законодавства у 2018 р. та наказу Волинського рибоохоронного патруля «Про здійснення контролю за весняно-літньою забороною на лов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах, підконтрольних Волинському рибоохоронному патрулю на 2018 р.» від 20.03.2018 р. буде проводитись контроль за забороною здійснення діяльності в період нересту риби та інших водних біоресурсів, передбачених Правилами любительського і спортивного рибальства та іншими нормативними документами, у такі строки:

- з 1 квітня по 20 травня – на річках області та їх кореневих водах;

- з 1 квітня по 10 червня – на озерах, водосховищах;

- з 1 квітня по 30 червня – в придаткових водах річок.

У нерестовий період дозволено лише любительське рибальство за межами нерестовищ однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега.

Розпорядженням Волинської обласної державної адміністрації № 159 від 16 березня 2018 року затвердженні заходи по збереження водних біоресурсів у водоймах області в нерестовий період із залученням природоохоронних, правоохоронних та громадських організацій.

Пересування будь-яких плавзасобів в місцях нерестовищ забороняється, крім суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах області, згідно зі ст. 39 ЗУ «Про тваринний світ» у період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).

На вищезгадані нерестовища виходять на нерест в основному фітофільні риби, такі як лящ, плоскирка, в’язь, головень, плітка, короп (сазан), карась, лин та інші види, інколи щука.

Під час нерестового періоду найбільші збитки аборигенній іхтіофауні спричиняють неконтрольовані гідротехнічні роботи, особливо пониження рівня води, внаслідок чого виметані статеві продукти пересихають.

Личинки, що виклюнулись і не скотились в основне русло, залишаються у відокремлених водоймах, які також пересихають. Окрім гідротехнічних робіт негативно впливають викиди неочищених стічних вод, так-як незначна зміна рН-середовища спричиняє загибель ікри.

Також браконьєрський вилов нерестуючої риби сітними знаряддями лову, електрострумом, вибухівкою знищує не тільки плідників і молодь, а й підриває кормову базу водойми.

За здійснення браконьєрського вилову риби сітними, колючими знаряддями лову, електрострумом, вибухівкою та ін. забороненими знаряддями передбачена адміністративна (розмір штрафу становить для громадян 340 – 680 грн., для посадових осіб 510 – 850 грн.) та кримінальна відповідальність (розмір штрафу 3400 – 6800 грн., або позбавлення волі строком до 3 років), з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів.

Крім того, за кожну незаконно виловлену рибину незалежно від її розміру нараховується розмір завданої шкоди (для прикладу: сом – 425 грн., щука – 340 грн., судак – 510 грн., лящ – 170 грн. та ін.).

Хочеться звернути увагу керівників підприємств та організацій, що здійснюють гідротехнічні роботи на водоймах, та їх прибережній захисній смузі, особливо коливання рівневого режиму водойм, що без погодження з органами рибоохорони заборонено проведення будь-яких робіт, що можуть негативно вплинути на стан водних біоресурсів, без виконання обов’язкових заходів щодо попередження та зменшення негативного впливу, адже за масове знищення водних біоресурсів відповідно до чинного законодавства передбачена кримінальна відповідальність.

Волинський рибоохоронний патруль просить кожного громадянина свідомо взяти участь у збереженні рибних запасів в нерестовий період і своєчасно повідомляти про варварське знищення водних біоресурсів із застосуванням заборонених знарядь лову, електроструму, вибухівок в органи рибоохорони за телефоном: (0332) 24-35-77, 067-360-78-40.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39