1 квітня: православна церква відзначає вхід Господній в Єрусалим

01 Квітня 2018, 01:15
2043

1 квітня православна церква відзначає велике свято ВХІД ГОСПОДНІЙ У ЄРУСАЛИМ. У народі його називають Вербна неділя

День ангела святкують: Дарія (Дарина), Димитрій (Дмитро), Іван, Іннокентій, Мотрона, Софія

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Віруючі згадують у молитвах мучеників Памфіла, пресвітера, Валента (Уалента), диякона, Павла, Порфирія, Селевкія, Феодула, Юліана, Самуїла, Ілії, Даниїла, Єремії, Ісаї; мученика Хрисанфа і мученицю Дарію і з ними мучеників Клавдія, трибуна, Іларію, дружину його, Ясона і Мавра, синів їхніх, Диодора, пресвітера, і Маріана, диякона; праведну Софію, княгиню Слуцьку. І приклоняються до Ікони Божої Матері “Розчулення”. Завершується шостий тиждень (седмиця) Великого посту.

1 квітня в християн західного обряду, римо-католиків та протестантів - ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОВЕ. ПАСХА. Одне з найдавніших християнських свят відзначає і Вірменська церква.

У багатьох країнах 1 квітня відзначають неофіційне свято гумору та розіграшів День Сміху(April Fools' Day або All Fool's Day).

Традиційно 1 квітня у пострадянських країнах, в тому чисті й у нас, з професійним святом Днем геолога вітають дослідників земних надр і корисних копалин.

Також у цей день Міжнародний день птахів (International Bird Day).

Погода:  Сьогодні очікується +10..+4 °C, зливовий дощ, туман, свіжий вітер. Завтра: +1..+3 °C, обложний дощ, свіжий вітер.

Народний прогноз погоди: У цей день вшановується пам'ять мучеників Хрисанфа і Дарії. У народі цей день називали "Дарія Брудні Ополонки". У цю пору року доводиться обходити бруд біля ополонок, шукати проходи між прогалинами.

Наші пращури про цей день говорили: "На Дарію ополонки мутяться". Якщо вночі зірок не видно, можна чекати теплої погоди; якщо день вітряний, то й весь рік буде таким. У цей час у небі з'являються перші шуліки.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39