Радониця або Гробки: головні традиції та заборони християн

15 Квітня 2018, 11:00
2025

У вівторок, 17 квітня, Православна церква відзначає свято Радониця, яке в Україні також називають Проводи, Гробки, Могилки, Діди, Батьківський день.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Історія свята

Радониця відзначається на 9-й день після Великодня і завжди припадає на вівторок. Оскільки 2018 року православні християни зустріли Воскресіння Христове 8 квітня, день "вселенського поминання" припадає на 17 квітня.

Традиція Радониці має дохристиянські коріння - вона тісно пов'язана з культом предків. Стародавні слов'яни приходили на могили своїх покійних родичів, оскільки вірили: померлі радіють, чуючи теплі спогади про себе.

Пізніше язичницька традиція радіти на кладовищі увійшла в суперечність з християнством - церква не заохочувала подібних речей. Але потім, як і у випадку з іншими язичницькими традиціями, було знайдено прийнятний компроміс: віруючим дозволили в певні дні ходити на кладовища, але утримуватися від надмірних веселощів. Церква, в свою чергу, внесла в народне свято поминання свою заупокійну лепту - спеціальні служби і молитви.

В сучасних умовах, коли більшість віруючих не може дозволити собі відвідати кладовище в робочий день, у вівторок, часто Поминальний день переносять на неділю, що передує Радониці (коли відзначається зовсім інше свято - Антипасха, Фомін тиждень або Червона гірка).

Як правильно пом'янути померлих

1. Під час спеціальної церковної поминальної служби - панахиди. Якщо мова йде про великі храмі, панахиди можуть організовувати в одній з невеликих капел, які зазвичай розташовані ліворуч від вівтаря - служба там може вестися паралельно з основною. На поминальну частина храму зазвичай вказує розп'яття і великий прямокутний свічник.На панахиду необхідно взяти з собою 3 речі: хліб (символ вічного життя), свічку (символ Божого світла) і записку з ім'ям померлого.

У невеликих церквах панахида, як правило, служиться відразу ж після основної служби.

2. Під час домашньої молитви. Існує маса готових молитов на всі випадки: за покійних батьків, за чоловіка або дружину, за дітей, але є й універсальні. Ось кілька з них:

"Упокой, Господи, душу раба Твого (ім’я), прости йому всі гріхи його, вільні й невільні, даруй йому Царство Твоє Небесне і сотвори йому вічную пам'ять".

"Пом'яни, Господи Боже наш, у вірі й надії на життя вічне спочилого раба Твого (ім’я) і, як Благий і Чоловіколюбець, що гріхи відпускаєш і неправду знищуєш, полегши, відпусти і прости всі провини його вільні й невільні, визволи його від вічної муки і вогню геєнського і даруй йому причастя й насолоду вічних Твоїх благ, що Ти приготував для тих, хто любить Тебе. Бо хоч він і згрішив, але не відступив від Тебе, а щиро в Отця, і Сина, і Святого Духа, Бога, у Тройці славимого, вірував і Єдиного в Тройці, і Тройцю в Єдності православно до останнього подиху свого сповідував. Тому милостивим будь до нього, і віру в Тебе замість діл прийми, і зо святими Твоїми, як Милосердний, упокой, бо немає людини, щоб жила і не згрішила. Ти один без усякого гріха, і правда Твоя - правда вічна; і Ти один Бог милости і щедрот, і чоловіколюбства, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь".

3. На кладовищі. Церква рекомендує, прийшовши на кладовище, запалити свічку і прочитати молитву. Це може бути або одна зі звичайних молитов, або спеціальна заупокійна літія, або акафіст за упокій.

Якийсь час слід побути наодинці з думками про покійного, згадати його найкращі риси характеру, вчинки і слова.

Що категорично не можна робити на Радоницю

У цей день вкрай не рекомендується вживати спиртні напої, а також "поливати" алкоголем могилу, залишати на ній чарку, шматок хліба і щось ще з частувань. Церква вважає це проявом язичництва, хоча на практиці ці заборони часто ігноруються.

Не можна хреститися на пам'ятники, монументи або фото - хрестяться тільки на розп'яття або ікону.

На кладовищі заборонено вживати алкоголь і курити.

Вкрай не рекомендується захоплюватися обжерливістю серед могил.

Не слід займатися важкою домашньою роботою.

Прибирання і фарбування огорож краще все-таки зробити заздалегідь, а не в поминальний день.

Конфлікти, сварки, образи та решту негативнтх емоцій краще залишити для інших днів.

Прикмети

На кладовище слід входити через ворота, а увійшовши, тричі перехреститися. Виходячи, слід зробити те ж саме, але вже стоячи обличчям до могил. Повернувшись з кладовища, слід умити обличчя і руки.

Коли йдете з кладовища, подумки зверніться до покійних з такими словами: "Нам нехай здоровиться, а вам легко лежиться", "Вам Царства Божого, а нам - до вас не поспішати".

Вважається, що вагітним жінкам не слід відвідувати кладовища.

Людина, яка взяла з могили цукерку, крашанку або якесь інше частування, призначене покійному, повинна прочитати за нього молитву, інакше той буде йому являтися уві сні.

Молитва, прочитана вранці в Поминальний день, звернена не тільки до Бога, але і до покійних родичів, може забезпечити довге і щасливе життя.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024