Архіви СБУ: як студент із Володимирщини хотів підірвати ЦУМ і Кремль

30 Травня 2018, 10:20
1266

Студент-першокурсник Луцького педінституту, родом із Володимирщини хоті підірвати Кремль. Про це стало відомо із архаву СБУ, уривок з якого оприлюднив історик Едуард Андрющенко. Допис він опублікував на своїй сторінці у Facebook у понеділок, 28 травня.

«Роки минають, мрії українців незмінні», – підписав уривок історик.


 

Допис історика

На скан-копіях, які він надіслав журналістам «Район.Луцьк» бачимо, що 19-річний хлопець розмовляв зі своїми однокурсниками, а ті здали його спецслужбам. Повний текст інциденту з луцьким студентом пропонуємо Вам тут:

«Студент І курсу Луцького педагогічного інституту (прізвище) 1948 року народження, уродженець села Серахівка Володимир-Волинського району, українець, член ВЛСКМ, у розмові зі студентами (прізвище) і (прізвище) при огляді бомби, яку виявили на будмайданчику центрального універмагу міста Луцьк, сказав:

«Гарний був би подарунок на 50-річчя Радянської влади, якби вона вибухнула. Я би сам її підірвав. Ось би ахнуло».

В подальшій розмові (прізвище) говорив:

«Необхідно завоювати собі популярність, зробити щось таке, щоб люди пам'ятали про тебе».

13 жовтня 1967 року (прізвище) у розмові зі студентом (прізвище) сказав:

«Було б добре, якби на жовтневу річницю було б щось таке, щоб воно увійшло в історію. Ось наприклад, аби підірвали Кремль».

Вжито заходів щодо перевірки (прізвище)».


 

Сторінка з архіву СБУ

Сторінка з архіву СБУ

За словами історика Едуарда Андрющенка, із хлопцем провели профілактичну бесіду, девін пояснив, що пожартував, і насправді нічого підривати не збирався.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024