Майже 6 тисяч володимирчан уже підписали декларації із сімейними лікарями

30 Травня 2018, 18:32
2274

5814 мешканців Володимирщини уже підписали декларації із сімейними лікарями.

Про це йшлося під час прес-конференції, яка відбулася вчора, 29 травня, за участі першого заступника міського голови Ярослава Матвійчука, головного лікаря Володимир-Волинського ТМО Олександра Клачука та головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги Катерини Чубок.

- Лідером в процесі підписання декларацій є Володимир-Волинська амбулаторія загальної практики сімейної медицини №1 (далі - АЗПСМ), у якій підписано 2592 декларації. У Володимир-Волинській АЗПСМ №2  підписано 1776 декларацій, Березовичівська АЗПСМ уклала 209 декларацій, Оваднівська АЗПСМ - 173, Устилузька АЗПСМ - 1061 декларацію, - повідомила Катерина Чубок. 

Головні лікарі коротко розповіли, що нині почалась так звана приписна кампанія, коли пацієнти укладають декларації з лікарями сімейної медицини, лікарями загальної практики ( терапевтами) та педіатрами. Декларація є в паперовому та електронному вигляді, і кожен пацієнт матиме змогу її переукласти в разі незадоволення лікарем. Водночас нормативно лікар може підписати декларацію не більше, як з 2000 пацієнтів.

- Процедуру укладання цих угод Володимир-Волинське ТМО розпочало ще в  квітні цього року, темпи по підписанню декларацій хороші. Сьогодні налічується понад 5800 угод, - зауважив головний лікар ТМО Олександр Клачук. - За нинішньою системою фінансування закладу за рахунок медичної субвенції з державного бюджету на одного пацієнта йде 240 грн. За реформованою системою встановлюється капітаційна ставка: для пацієнтів 0-5 років – 1480 грн. в рік на особу, 5-18 років  – 814,0 грн., 18-40 – 370,0 грн., понад 65 років – 740,0 грн. Власне, за ці кошти і буде згодом утримуватись реформований заклад охорони здоров’я.

Було також озвучено, що мешканець міста може укладати угоду з лікарем з іншої адміністративно-територіальної одиниці ( міста, села). Відповідно, у нашому місті можуть укласти угоду з лікарями мешканці інших населених пунктів. До речі, кожен повнолітній член сім’ї має право укласти угоду лише з одним лікарем. З педіатрами угоду укладають батьки неповнолітньої дитини, новонародженого, тощо. 

Лікар може не підписати декларацію з пацієнтом тільки при умові, якщо пацієнт не виконує його приписів та порушує призначений лікувальний режим. До речі такі випадки на Володимирщині були зафіксовані, коли лікар відмовився підписувати декларацію із пацієнтом саме через те, що він не виконував його приписів. 

 Більше про те, як проходить процес пидписання декларацій на Володимирщині, у відео.

Нагадаємо, нещодавно у Володимирі-Волинському розповідали про нововведення в розрахунках субсидій за комунальні послуги, які вступили в дію уже з 1 травня цього року. 

Коментарі
31 Травня 2018, 01:10
Було б набагато більше анкет, але замість того щоб лікарям підвищувати кваліфікацію, пан Клачук робить вигляд ремонтів і краде наші гроші, шкода.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024