Володимирщина втратила пам’ятку архітектури – Вітряного млина

11 Червня 2018, 13:47
Фото ілюстративне 3645
Фото ілюстративне

На Володимирщині думають як вберегти пам’ятки архітектури, археології та історії місцевого значення.

Про це стало відомо 11 червня, під час оперативної наради у голови райдержадміністрації Наталії Василець, - інформує відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

Провідний спеціаліст відділу культури та туризму райдержадміністрації Галина Руденчук інформувала присутніх про хід укладення охоронних договорів на об’єкти культурної спадщини, які розташовані у районі.

За її словами, на державному обліку перебуває 83 пам’ятки культурної спадщини: 
- 50 пам’яток історії, серед них одна національного значення - будинок, в якому жив і працював І.Ф.Стравінський в місті Устилуг.
- 3 пам’ятки археології, серед них городище празько-корчацької культури періоду раннього середньовіччя в селі Зимне національного значення.

Ще 1 пам’ятка архітектури місцевого значення – Вітряного млина, що знаходився у селі Красностав, Оваднівської ОТГ уже не існує.

- З метою забезпечення захисту від загрози знищення, руйнування або пошкодження та дотримання режиму використання пам'яток, відділом культури та туризму райдержадміністрації переукладено п’ятдесят охоронних договорів з користувачами (власниками) пам’яток архітектури та містобудування, археології та історії місцевого значення. Ще 19 проектів охоронних договорів знаходяться у процесі підписання, – зазначила Галина Сергіївна.

Галина Сергіївна також зазначила, що для укладення охоронних договорів на пам’ятки національного значення та наступного їх погодження, відповідно до Порядку укладання охоронних договорів, з Міністерством культури України, необхідна наявність облікової документації. Відтак, відділом культури та туризму райдержадміністрації подано пропозиції Устилузькому міському, Зимнівському та Зарічанському сільським головам для виділення коштів на виготовлення паспортів та інших обов’язкових додатків на пам’ятки національного значення.

Також у ході доповіді стало відомо, що райдержадміністрацією надіслано листи-клопотання про укладення охоронних договорів із власниками Будинку залізничної станції в с. Бубнів, Млина мурованого (ХІХст.) - пам’ятки містобудування та архітектури місцевого значення, пам’ятки археології – Городища ІХ-ХІІст. в м.Устилузі; пам’яток історії місцевого значення - могили радянського прикордонника Пархоменка І.І., могили братської радянських прикордонників, могили радянського прикордонника Земнухова Т.М., пам’ятника радянським прикордонникам 3-ої застави, які знаходяться в с. Парховенкове та пам’ятника Герою Радянського Союзу В.В.Петрову в с.Амбуків з проектами договорів.

- Протягом 2008 року проведено паспортизацію пам'яток дерев'яної сакральної архітектури місцевого значення за кошти обласного бюджету. Зокрема, паспортизовано Церкву Різдва Богородиці села Сусваль, Василівську церква у Красно ставі, Христовоздвиженську в селі Хворостів;, Покровську церкву в Бобичах, Соборобогородицьку в Микуличах, Хрестовоздвиженську в населеному пункті Чесний Хрест, Петропавлівську церкву в селі Вощатин та Симеонівську в Суходолах. Виготовлено паспорти для пам'яток історії та науково-проектну документацію з визначення меж територій даних пам'яток історій та встановлення охоронних зон Будинку, в якому жив і працював І.Ф.Стравінський в м.Устилузі та Могили жертвам фашизму в селі П'ятидні. Також за обласні кошти у 2013 році виготовлено паспорт на пам’ятку історії місцевого значення - Довгочасна вогнева точка, - резюмувала Галина Руденчук. 

Також відділом культури та туризму райдержадміністрації до 25 червня планується провести інвентаризацію пам’яток культурної спадщини місцевого значення (історії, архітектури монументального мистецтва, археології), які знаходяться на території району з метою виявлення пам’яток, які станом на момент проведення інвентаризації зруйновані, або втратили предмет охорони та, згідно статті 15 Закону України «Про охорону культурної спадщини», не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

 

Читайте також: На Володимирщині місто не має землі під будівництво

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024