Рятувальники просять аграріїв безпечно жнивувати

12 Липня 2018, 12:30
Жнива Володимирщина 1860
Жнива Володимирщина

На Володимирщині триває зернозбиральна кампанія, зберігається загроза виникнення пожеж на хлібних масивах.

Щоб вберегти врожай від вогню працівники ДСНС  проводять профілактичні заходи щодо дотримання правил пожежної безпеки у місцях збирання та зберігання врожаю.

Зокема, 11 липня фахівці ДСНС провели рейди на індивідуальних паях громадян та на полях ТОВ «П'ятидні», СГПП «Рогожани» та «Агросвіт-Волинь» у Володимир-Волинському районі.

Вони звернули увагу на стан забезпечення зернотоків та зернозбиральної техніки засобами пожежогасіння, справність систем протипожежного захисту на об’єктах, боєздатність автомобілів місцевих пожежних команд, дотримання, а також якість проведених протипожежних інструктажів з комбайнерами, водіями, їх помічниками та дотримання ними протипожежного режиму.




Володимир-Волинський МРВ У ДСНС України у Волинській області закликає всіх хліборобів під час жнив виконувати основні правила пожежної безпеки!     

Начальник Володимир-Волинського МРВ УДСНС України у Волинській області Віктор Воробйов нагадує, що пора жнив особливий пожежонебезпечний період. Загрозливу обстановку створюють спекотна погода, сухі хліба, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, які нерідко знаходяться у несправному стані, а також людська недбалість та безвідповідальність.

Загальновідомо, що в цей напружений час найменша необережність у поводженні з вогнем біля хлібних масивів, кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин, випалювання стерні тощо, можуть стати причиною пожежі, яка призведе до значних матеріальних втрат. Вогонь на відкритій території у безвітряну погоду може розповсюджуватися зі швидкістю 1 м/с, а у вітряну – до 10 м/с; водночас висота полум’я тут часто сягає 2 м.

Перед початком жнив хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, автомобільних шляхів і залізниць повинні бути обкошені і оборані захисною смугою щонайменше 4 м завширшки.

До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені СПРАВНИМИ ІСКРОГАСНИКАМИ, забезпечені  ПЕРВИННИМИ ЗАСОБАМИ ПОЖЕЖОГАСІННЯ (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами).

Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі.

Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі. Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з'єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу слід припинити до їх заміни.

У цей час заборонена робота тракторів, самохідних шасі, автомобілів та іншої збиральної техніки без капотів або з відкритими капотами (для запобігання потраплянню соломи на випускний колектор двигуна). На комбайнах та інших машинах з двигунами внутрішнього згоряння, які не мають капотів, випускний колектор повинен бути захищений металевим щитком, що закриває його вздовж усієї довжини зверху та збоку. Категорично заборонено застосування паяльних ламп для випалювання пилу радіаторів двигунів; заправляння збиральної техніки у хлібних масивах; розводити багаття на полях та біля них; спалювання стерні та пожнивних залишків.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024