П'ятниця, 13-те: як пережити цей день

13 Липня 2018, 11:00
1249

Цього тижня п’ятниця, 13-те, буде особливою, адже усі наші уявлення про "чорні" дні календаря підсиляться 

У цей день краще не нервуватися, не позичати нікому грошей і взагалі лишитися дома, - переконує блогер ТСН Олена Кузьмич.

Трішки історії

В Україні немає історичного підгрунтя для побоювання п’ятниці, 13-го. Ця фобія більш популярна у Західній Європі та США, але завдяки кінематографу та літературі дісталася і до нас.

Чому ж п’ятниця, 13-те, така "небезпечна" дата? Відповідь криється у глибині віків. П’ятий день тижня традиційно вважався "жіночим" і його пов’язували із численними жіночими богинями різноманітних міфологій — скандинавською Фреєю і грецькою Афродитою. Такий день в народі вважався нечистим, а завдяки поширенню християнства і боротьбі із колишніми культами став асоціюватися з усілякою нечистю

З п’ятницею розібралися, а чим же завинила тринадцятка? Розпочнемо із "жіночого аргументу" — перші календарі створили жінки, опираючись саме на свої критичні дні, а таких зазвичай буває 13 — як і появ Місяця на небі. Тобто, в основі своїй тринадцятка — теж жіноча і нечиста.

Додамо до нашої розповіді аргументи про те, що Юда був тринадцятим під час Таємної вечері й саме він зрадив Ісуса Христа. Саме тому у Великій Британії досі вважається, що якщо за столом зберуться 13 осіб, то той, хто встане з-за нього першим, незабаром і помре.

Також існує міська легенда про те, що містичний орден тамплієрів було знищено саме у "чорну" п’ятницю, 13-те. В західних країнах настільки побоюються цієї цифри, що подекуди навіть не роблять тринадцятого поверху в будинках — після 12-го одразу йде 14-й.

Всі ці частини великого пазлу складаються докупи і утворюють підґрунтя для усіляких спекуляцій та забобонів щодо п’ятниці, 13-го.

У будь-якому випадку, ключовим залишається питання віри. Якщо ви вірите в усе це, то краще у п’ятницю, 13-те, залиштеся вдома. Я, приміром, пам’ятаю, як моя шкільна подруга, побачивши у п’ятницю, 13-те, чорного кота, запізнилася до школи, оскільки манівцями його обходила. 

Що ж робити, щоб пережити цей день із найменшими втратами?

1. Будьте уважні за кермом, адже саме у цей день збільшується кількість ДТП. Згідно зі статистикою, у Великій Британії їхня кількість у "чорну" п’ятницю збільшується фактично вдвічі. Якщо це можливо, краще утримайтеся від подорожей.

2. Не нервуйтеся. Зайвий стрес тільки "притягне" невдачі та проблеми. Думайте про позитив, уникайте поганих думок, не накручуйте себе.

3. Уникайте розмов із вашими заздрісниками, адже, не виключено, що звичайнісінька розмова через кипіння нервів цього дня може перетворитися на цілу бурю пристрасті та скандалів.

4. Не позичайте самі та не давайте в борг цього дня. З погляду езотерики вважається, що гроші можуть переносити чимало енергії, зокрема негативної, тому краще уримайтеся від маніпуляцій з ними.

А найголовніше — якщо ви не вірите в забобони, то робіть це й далі. Просто насолоджуйтеся чудовим літнім днем перед вихідними, попри усілякі п’ятниці й коридори затемнень. 

Нагадаємо, у п’ятницю, 13 липня, на землян очікує часткове сонячне затемнення

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024