Володимир: депутатка просить оголосити догану за недостовірні факти про княже місто

25 Липня 2018, 18:42
3118

Депутатка Володимир-Волинської міської ради Світлана Федонюк звертає увагу влади та громади міста на грубу помилку, зроблену у статті «Погляд крізь століття», яка увійшла до першого номеру столичного туристичного  журналу «Маршрут №1».

Своє прохання пані Федонюк виклала у депутатському зверненні, адресованому міському голові Петру Саганюку.

«Нещодавно, як додаток до всеукраїнської газети «День», у Києві вийшов перший випуск туристичного журналу «Маршрут №1», виданий за  кошти громади нашого міста (є відповідне розпорядження  міського голови Петра Саганюка про виділення на цей проект  близько 35 000 грн., затверджене сесією міськради).

Журнал, що, безперечно, створювався командою професіоналів столичної і волинської журналістики, краєзнавчої та видавничої справи, наполовину присвячений 1030-тій річниці заснування Володимира-Волинського, ще на половину – культурному та кулінарному життю  Луцька й рекламі туристичних товарів й послуг. Однак активно читаюча громадськість міста неоднозначно оцінила дане друковане видання, висловивши свої думки у соціальних мережах. Як голова профільної депутатської комісії з питань освіти, культури, молоді та спорту,  туризму, міжнародного співробітництва і комунікацій та кінематографіст за фахом, звертаю увагу влади та громади міста на грубу помилку, зроблену Володимиром Стемковським у статті «Погляд крізь століття». Стаття складається усього з одного текстового абзацу та кількох старих світлин.

Володимир Стемковський, попри багаторічний краєзнавчий досвід і незмінне перебування на посаді директора історичного музею ім. О. Дверницького, стверджує, що наче у Володимирі-Волинському, в нині вже недіючій школі на вулиці Драгоманова,  навчався всесвітньовідомий польський кінорежисер Анджей Вайда. Насправді Вайда народився і навчався у Сувалках.

Анджей Вайда є батьком-засновником «польської школи кіно», володарем  американської кінопремії «Оскар», при житті  був нагороджений Президентом України Віктором Ющенком орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня за визначний особистий внесок у розвиток українсько-польського культурного співробітництва, проте у Володимирі-Волинському кіномитець ніколи не бував. У нашому місті народився  інший знаменитий польський режисер – Єжи Антчак, котрий написав автобіографічну книгу «Ночі і дні мого життя», де згадує своє раннє дитинство у Володимирі-Волинському як найщасливіший період. Єжи Антчак у поважному віці досі викладає студентам мистецтво кіно, є професором факультету кінематографії і телебачення Каліфорнійського університету у Лос-Анджелесі.

Варто зазначити, що біографії обох  знаменитих польських кінорежисерів широко відомі як кіномитцям, так і освіченим громадянам України та Польщі, які по-справжньому люблять і знають кіно.

Як бачимо, директор історичного музею Володимир Стемковський непрофесійно, формально поставився до надання інформації для редакції столичного журналу «Маршрут №1», чим знизив інформаційно-пізнавальний рівень якості як самого видання, так і викликав певне непорозуміння в українсько-польському культурному діалозі.

Враховуючи вищевикладене, публічно звертаюсь до міського голови Петра Саганюка з вимогою оголосити догану посадовим особам, які допустили помилку. Одночасно, як журналіст за першим фахом,  інформую громаду і про достойне інформаційне представлення на сторінках журналу «Маршрут №1»  історії нашого міста, зокрема, співавтором однієї зі статей Володимиром Музиченком. Пан Музиченко  поважно працює над краєзнавчою тематикою з власної ініціативи, а не за бюджетні кошти», - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, навесні у Луцьку відбулась презентація спеціалізованого додатку до щоденної Всеукраїнської газети «День» під назвою «Маршрут №1». Четверте цьогоріч видання було присвячене Володимиру-Волинському.

Коментарі
26 Липня 2018, 02:28
Пані Світлана Федонюк ,мабуть ,вперше взяла в руки цей глянцевий додаток до газети " ДЕНЬ ". По-перше , це спеціалізований додаток до популярного Всеукраінського видання , а не туристичний журнал . По-друге, в 2018 році в травні вийшов 4-ий випуск , а не перший !!! ( Відносно ВАЙДИ ... загляну у ВІКІПЕДІЮ ).
26 Липня 2018, 19:20
саме так, пане Василю, вперше взяла у руки.... бо у Володимирі-Волинському навіть газетних кіосків немає. Знищили мемом "княже" і "королівське" місто..... Я не жартую. Примірник "Маршрут №1"друзі передали з Києва. Але це суті недбальсьва місцевих "спеціалістів" не міняє......
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024