Науковець сучасного рівня, людина, яка працює для майбутнього України народилася у Сельці

31 Липня 2017, 13:00
6723

Насправді своїми успіхами Валентина Засадко завдячує невтомній енергії, творчому пошуку і бажанню стати корисною суспільству.

12 березня 1982 року у подружжя Віктора Сергійовича та Мирослави Степанівни Засадків народилася донечка, якій дали ім’я Валентина. Ще маленькою гарненька дівчинка звертала на себе увагу непосидючістю, допитливістю, бажанням бути помітною. Коли Валя стала ученицею Селецької школи, мимоволі виникало питання: як навчальний заклад міг існувати без цієї розумної і активної учениці, - пише газета «Місто вечірнє».

Всі роки у школі дівчинка була відмінницею, очолювала актив школи, жоден захід не обходився без неї. Та головне полягало у тому, що Валя Засадко вміла аналітично мислити і захищати свою думку. Вона не раз заганяла у кут педагогів питаннями, які не були пов’язані з виховною метою теми, що вивчалася.

«А хіба так можна чинити?», «І це по-вашому шляхетний вчинок?», «А я б так ніколи не зробила…» – можна було почути від Валі, коли говорили про ідеалізованого літературного героя. Отож не викликало сумніву, що цю сільську дівчинку чекає особливе майбутнє.

А тут ще й гастролерка-гадалка, яка завітала до Сельця, напророкувала мамі, що донька стане великою людиною. Але містика в даному випадку була зайвою, бо цілеспрямована дівчина наполегливо йшла до своєї мети.

Закінчивши Володимир-Волинський педколедж, де Валя поглиблювала знання з англійської мови, дівчина вступила до Львівської комерційної академії, в якій у 2006 році здобула кваліфікацію магістра з міжнародних економічних відносин.

2010-го закінчила аспірантуру та захистила дисертацію «Структурна економічна інтеграція прикордонних регіонів України, Білорусі та Польщі в процесі розширення ЄС» на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю «Світове господарство і міжнародні економічні відносини».

У 2016-му стала випускницею докторантури в Національному інституті стратегічних досліджень при Президентові України. Назви закладів, у яких навчалася Валентина Засадко, свідчать про те, що тут можуть отримати знання винятково здібні особистості.

А далі розпочалася трудова і творча діяльність. 10 років працювала Валентина в регіональному філіалі національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України у Львові: на посаді наукового співробітника (2006-2010 рр.) і старшого наукового співробітника (2011-2016 рр.).

За цей період підготувала низку аналітичних матеріалів для Адміністрації Президента України, має понад 50 опублікованих наукових праць, з них монографію у співавторстві «Транскордонне співробітництво України в умовах євроінтеграції».

Найближчими днями із друку вийде нова монографія «Економічна безпека урбанізованих територій України», яку написала Валентина Засадко. Надзвичайну користь у становленні молодого науковця дає робота за контрактом із закордонними науковими установами (Норвезьким інститутом міських та регіональних досліджень, Норвезькою асоціацією місцевих і регіональних влад) у міжнародних дослідницьких проектах, розрахованих на вдосконалення самоврядування в Україні.


Зараз Валентина працює виконавчим директором Школи управління Українського католицького університету (УКУ).

Участь у багатьох закордонних конференціях подарувала Валентині зустрічі з науковцями світового рівня. Поворотним моментом стало знайомство з Френсісом Фукуямою, професором Стенфордського університету, видатним політологом і футурологом, яке відбулося в січні 2016р. у Тбілісі під час роботи Академії лідерства для розвитку.

Професор виявив зацікавленість у відвіданні України і підготовці службовців. І уже через кілька місяців Валентина стала координатором його проекту для представників виконавчої влади, який спрямований на підготовку державних службовців та керівників бізнес-сектору. Приїзд Френсіса Фукуями був знаковою подією для України.

- Коли ми відкрили електронну реєстрацію на зустріч з Френсісом Фукуямою, то лише за півгодини зареєструвалося понад 500 осіб, – каже Валентина. – Проект реалізовувався в Українському католицькому університеті. Після успішної реалізації цього проекту мені запропонували очолити Школу управління Українського католицького університету. Високо цей проект оцінив і сам професор Френсіс Фукуяма, підтвердженням чого став його повторний візит у Школу управління УКУ через півроку, в січні 2017 р.

В історії села Селець є імена людей, які змогли досягти гідних висот у різних галузях економіки та соціального життя, але таких наукових вершин після Олени Полонської ще не добився ніхто, крім Валентини Засадко. Це науковець сучасного рівня, людина, яка працює для майбутнього України.
У чому ж секрет її успіху? Чому ворожка передбачила долю сільської дівчини?

- Я дуже скептично ставлюся до передбачень гадалок. Мені імпонує гасло УКУ «Великого бажайте!», адже гідна мета допомагає знаходити сили для наполегливої праці, долати виклики життя і зростати, – впевнена Валя.

І з нею, мабуть, погодяться всі, хто має у житті високу мету.

Антоніна Булавіна, м. Володимир-Волинський – м. Львів

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024