Майстриня Світлана Литвинчук про те, які руки треба мати, щоб таку красу валяти

27 Серпня 2017, 13:33
11825

Нині такий вид рукоділля, як валяння з вовни, набуває неабиякої популярності. Володіючи секретами цього хенд-мейду, можна створювати абсолютно приголомшливі речі: одяг, аксесуари, красиві вироби для прикрашання дому, іграшки і навіть меблі. Вовна дуже піддатливий матеріал, з якого можна зваляти і маленьку намистинку, і величезне панно. Багато майстринь валяють із вовни чудові елементи інтер’єру килимки, сувеніри, абажури. А нашій сьогоднішній співрозмовниці найбільше подобаються вовняний одяг та прикраси. І самій приємно вдягнути таку річ, а ще ліпше подарувати комусь красу, створену власними руками.

Володимирчанка Світлана Литвинчук займається валянням виробів із вовни вже більш як три роки. За цей час у її колекції з’явилися дуже гарні брошки, пояски, сумки, капелюшки, палантини, плаття, жакети, жилети та пальта. Рукоділля жінка любила завжди. Ще в дитинстві шила одяг лялькам. Світлана пам’ятає, що в дитинстві в кожній кишені був схований черговий шедевр, який мав поповнити гардероб її ляльки. Коли подорослішала, почала цікавитися в’язанням та моделюванням одягу. Але все це було до знайомства з технікою валяння.

– Якось потрібно було оздобити мною зв’язаний костюм , –  розповідає Світлана. – В інтернеті знайшла, що декорувати можна з допомогою маленьких елементів, виготовлених методом валяння. Тож моє перше знайомство з валянням відбулося віртуально. Правда, всіх тонкощів валяння через мережу не розбереш, багато нюансів можна вивчити тільки з  майстер-класів, які хоч і коштують не дешево, але дають основу і відкривають тонкощі різних технік.

Після того як майстриня оздобила костюм, їй захотілося спробувати чогось більшого. Так з’явилися перші речі: пояски та брошки, шалі та берети.

– Я з тих людей, які не візьмуться до роботи доти, доки досконало не ознайомляться з теорією, – усміхається пані Світлана. – Саме тому почала багато читати про валяння, купувала в інтернеті майстер-класи… Потім стала помаленьку практикуватися. Так з’явилися капці, валяночки…

–  Валяння –  дуже копітка праця, –  продовжує майстриня. – Мало того, вона потребує чималих фізичних зусиль та матеріальних затрат. Це і розкладний стіл дуже великого розміру, манекени, відповідні інструменти. Але люблю це заняття, попри всі труднощі. Валяю речі для своєї сім’ї та на замовлення. У мене є своя сторінка у «Фейсбуку», де розміщую фотографії, розповідаю про свою роботу, нові речі, плани. Якщо займатися валянням професійно, то, звичайно, потрібне спеціальне місце в будинку. Тож нещодавно ми обладнали одну із кімнат під майстерню. Я тепер щаслива рукодільниця, яка має своє робоче місце.

Пані Світлана розповіла, що з натуральною вовною дуже приємно працювати, вона тепла, жива, різнобарвна. А ще майстриня освоїла техніку малювання на готовому валяному виробі. Це робиться шляхом вбивання віхтиків вовни різних кольорів голкою або привалювання клаптиків шовку (можна й шифону) до поверхні виробу. Результат такої роботи просто приголомшливий і чимось нагадує акварельну картину.

1

2

1


1

1

1

 

– Зазвичай люди думають, що за таким одягом важко доглядати, та насправді валяні речі надзвичайно практичні, їх можна носити, прати, – продовжує майстриня. – Такому вбранню немає зносу, бо воно дуже міцне.

Валяний одяг – це завжди ексклюзив. Пані Світлана ніколи не повторює речей, кожен її витвір народжується з поєднання художньої майстерності та магічної сили самої вовни, яка в поєднанні з іншими натуральними волокнами та матеріалами «поводиться» завжди по-різному.

Мисткиня також  розповіла, що вовна також має лікувальні властивості. З неї можна зваляти зручне екологічне взуття. Матеріал забезпечує природну термоізоляцію, в таких капцях тепло взимку і прохолодно влітку. Крім того, у людей, які носять валяне взуття, відбувається мікромасаж стоп, що покращує  кровообіг.

– Як на мене, вовна має виконувати свої найголовніші функції: оздоровлювати людину, зігрівати, захищати від перегрівання, – наголошує співрозмовниця. – Та, зважаючи на її невичерпні можливості для втілення творчих фантазій, вона ще є чудовим матеріалом для виготовлення усіляких цікавих речей, які можна використовувати у побуті.

Коли пані Світлана вперше взяла до рук вовну, зрозуміла, що це саме той матеріал, з яким їй хочеться працювати. Спершу вовняні речі від майстрині поповнювали гардероби її рідних та близьких людей. А тепер такий одяг носять не лише жителі різних українських міст (від Рівного до Харкова), а й Татарстану, Великобританії та Об’єднаних Арабських Еміратів.

2

2

 

Нині майстриня працює над створенням колекції одягу та аксесуарів валяних в народному стилі, з ручною вишивкою декоративною гладдю. Як дизайнер по текстилю, вона створює ескізи, продумує кольори, композиційне вирішення, малюнок, готує вироби, а саму вишивку виконує інша майстриня. Світлана планує  організувати показ своїх робіт і продемонструвати містянам, яке диво може народжуватися з вовни.

–  У будь-якій роботі величезну роль відіграють навики, –  зауважує Світлана. –  А вони напрацьовуються тільки з досвідом. Вивчайте матеріал, із яким працюєте, експериментуйте, спілкуйтеся з майстрами-однодумцями, вірте в себе – і тоді обов’язково все вийде. 

Свої вироби з вовни Світлана Литвинчук створює на одному диханні. Усі вони мають неймовірну енергетику і, звісно, чудово виконують свої практичні функції. А ще у таких виробах жодна жінка не залишиться непомітною!  

Тетяна ПАЛАЄВСЬКА, тижневик «Сім'я і дім»

Коментарі
28 Серпня 2017, 15:09
Я очень благодарна судьбе за знакомство с Вами Светочка,тепло Вашей души во всех работах какие Вы делали для меня,большое спасибо за все!Очень рада Вашему успеху,хотя совсем не удивлена! Вдохновения и творческих успехов!
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024