Історічно - Могильне, душевно - Жовтневе, законно - Сусваль, на майбутнє - Світанкове: дискусії в райраді щодо перейменування села

27 Жовтня 2017, 08:20
10739

26 жовтня у Володимир-Волинській районній раді відбулася чергова сесія.

Нагадаємо, питань на порядок денний виносилось чимало, проте найгарячіші обговорення розгорілися тоді, коли на розгляд депутатів райради було винесено питання перейменування села Сусваль, яке знаходиться на території Володимир-Волинського району.

Зокрема, було представлене рішення Оваднівської сільської ради від 13.09.2017 року «Про перейменування села Сусваль Володимир-Волинського району на село Світанкове».

Варто нагадати, що громада цього населеного пункту вже тривалий час виступає проти нової назви села. Більшість мешканців переконані - цю назву їм просто нав'язали. Мовляв, закон про декомунізацію вступив у силу, ми до цього часу не зорієнтувалися і не подали жодних пропозицій щодо перейменування села, і це зробили за нас.

Як зазначив на сесії Оваднівський сільський голова Сергій Панасевич, назва села Сусваль була нав’язана без згоди громади Інститутом національної пам’яті.

Ті, хто «в темі» стосовно цього перейменування, стверджують, що й родина загиблого в зоні АТО Петра Сусваля (на честь якого, власне, й назвали село), теж проти. 

В ході обговорення Оваднівський сільській голова озвучував страшні речі, вчинені невдоволеною перейменуванням громадою.

- Після того як встановили табличку з новою назвою села, вона вистояла лише добу, - поділився із обранцями голова. - Далі її понівечили і підкинули рідним. 

Деякі депутати райради одразу звинуватили у бездіяльності самого сільського голову, який, зважаючи на ситуацію в громаді, не звертався до правоохоронних органів за допомогою.

- Шановний, а на що ви дивитесь, коли у вас «під носом» таке відбувається? Судячи з усього,і ви не здатні згуртувати громаду та відшукати вихід із ситуації, що склалася, - линули репліки з сесійної зали.

Серед депутатів райради були й представники Оваднівської громади, які теж розповідали, що громада не сприймає цієї назви і виступає категорично проти. Крім того, батько загиблого бійця сам просить не називати населений пункт іменем його сина.



Голова районної ради Роман Гук вважає, що перейменували населений пункт на честь загиблого Героя, котрий віддав своє молоде життя за незалежність України. Так, мовляв, повинно бути, адже таким чином на Оваднівщині увіковічнили пам'ять героя-земляка.

- Як кажуть: людина помирає двічі – фізично і тоді, коли про неї забувають. Отож, мешканцям громади не слід забувати тих, хто поклав свою голову, аби вони сьогодні в мирі та спокої вирішували подальшу долю свого населеного пункту, - зазначив Роман Гук.

Голова райради також наголосив, що жителям села був відведений час для того, аби вибрати собі нову назву, однак вони цим правом не скористувалися і це за них зробила держава.

Зі слів Романа Гука, батько загиблого Героя проти назви села в честь сина, бо чоловіка, ніби, жахали односельці, що «прийдуть росіяни і будуть топтатися на могилі твоєї дитини».

- Що це за розмови, хто це вас так народ бунтує? Що у вас взагалі там відбувається? – звернувся голова райради до очільника Оваднівської громади. - Для чого ви вселяєте такі думки чоловіку, якій втратив на війні сина?

В результаті голосування, більшість депутатів проголосували проти проекту рішення щодо перейменування села Сусваль на Світанкове. Однак, і депутати, і представники громади розуміють, що на цьому все не скінчиться.

Пропонуємо Вам переглянути відео з обговорення питання перейменування села Сусваль на село Світанкове.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024