Роман Цизь: Агроном – це та людина, яка має бути з полем на «ти»

18 Листопада 2017, 16:13
15124

Так склалося, що професія агронома сьогодні мало приваблює молодь. Виявляється дарма, бо за цією професією майбутнє. Принаймні в цьому нас переконує головний агроном ТзОВ «П’ятидні» Роман Цизь, молодий чоловік, який чималу частину свого життя віддає улюбленій професії.

Пан Роман ще зі шкільної парти хотів стати агрономом. Саме тому, після закінчення школи вступив до одного з провідних вузів країни, а згодом пішов працювати за обраною спеціальністю.

- Я виріс у селі Підгайці, Володимир-Волинського району. Мої батьки, батьки моїх батьків все життя працювали на землі, я змалку знаю, що таке сільське господарство. Тому, ще зі школи хотів стати агрономом, - розповідає Роман. – Хочу сказати, що обирав майбутню спеціальність цілком обдумано. Що мене спонукало? Насамперед - любов до землі. Я люблю землю і люблю на ній працювати, а для агронома це одна з головних якостей.

1

У 2002 році, після закінчення Львівського національного аграрного університету, наш співрозмовник прийшов працювати старшим агрономом в одне з провідних агропідприємств волинського краю. За кілька років Роман Цизь став головним агрономом на підприємстві. Нині нашому співрозмовнику 38 років і 15 з них він працює агрономом у ТзОВ «П’ятидні».

- Романе, Ви пригадуєте свій перший робочий день на цьому агропідприємстві?

- Так, звісно…Тоді воно називалось, здається, спілка селянських господарств «П’ятидні». Тут в нас є ангар на території, де зберігається техніка. Тоді він був один, а нині їх аж три. Так ось того дня звідти виїжджали величезні комбайни. Мене реально здивував вигляд техніки. Вся пофарбована, чистенька… Кажу головному інженеру: «стільки техніки купили нової…». А він мені: «ні, вона не нова, ми вже кілька років на ній працюємо…Просто техніку підготували до нового сезону». Ну, думаю, якщо вони на підприємстві так до техніки бережно ставляться, то й на полях там повний порядок.

Свою роботу наш співрозмовник любить у першу чергу за те, що вона дає можливість щодня розвиватися.

- Агрономія - це наука, я б сказав, для відповідальних людей, - зауважує головний агроном. - За рослиною потрібно дивитися щодня, щодня доглядати та слідкувати…Ви ж повинні розуміти, що для агронома жоден день, місяць та рік не повторюється. Весь час щось нове, щось цікаве. Наука шаленими темпами рухається вперед, з’являються нові гібриди, нові засоби захисту. Постійно дізнаєшся та пізнаєш щось нове, самовдосконалюєшся у своїй роботі.

1

- Пане Романе, чи має місце обмін досвідом з колегами «по цеху»?

- Обмін досвідом обов’язковий у нашій роботі. Ділимось з колегами своїми напрацюваннями, спостереженнями, спільно приходимо до якихось рішень. Тісно співпрацюємо з агрономами підприємств «Дружба» (с.Воютин, Луцький район), Євгена Шелепіни.
Аграрна сфера зараз дуже швидко розвивається і про це не потрібно забувати, в першу чергу агрономам. Той, хто хоче в цьому житті чогось досягти, має працювати. До того ж, я вважаю, що сьогодні в Україні агроном - це найперспективніша професія. Подивіться, як швидко розвивається наш аграрний сектор. Зараз тут впроваджуються найбільш передові технології. І я радий, що причетний до цих процесів.

До відома: ТзОВ «П’ятидні» - одне з найпотужніших агропідприємств Західної України. Підприємство на сьогодні обробляє 16,5 тисяч га землі у п'яти районах області. Протяжність підприємства - від крайнього поля до крайнього поля - більше ніж 145 кілометрів, - зазначив під час нещодавнього свого виступу керівник ТзОВ «П’ятидні» Валерій Діброва. Цьогоріч посіяли 6 тисяч га пшениці, 710 га цукрового буряка, 1850 га ріпаку, 1800 га кукурудзи, 2 тисячі га гороху, 3,5 тисяч га сої, інші культури - гречку, нут. В цьому році вперше посіяли 500 га соняшника.

- Скільки триває робочий день головного агронома такого потужного агропідприємства?

- Ви ж повинні розуміти, що таке праця на землі та яких вона потребує зусиль. Коли мене запитують «з якої до якої години ви на роботі», я відповідаю – «з рання до смеркання». Тобто, сонце сіло, - можна закруглятися. Та й то не завжди так виходить. Земля любить увагу та повагу, тоді можна розраховувати на те, що вона як слід віддячить.
Як збираємо урожай, то взагалі робочий день не нормований. Зате відпустка в аграріїв завжди незмінна, в одну й ту ж пору року – взимку.

2

1

- А з чого розпочинається робочий день головного агронома ТзОВ «П’ятидні»?
- З телефонних дзвінків…Плануємо роботу.

- Як відноситься родина до того, що роботі ви більше часу приділяєте ніж їм?
- Моя родина завжди ставилась до моєї роботи з розумінням. Зрештою, дружина знала за кого виходила заміж.

- Якби Вам запропонували почати життя спочатку та дали можливість знову обирати собі професію до душі?
- Не вагаючись, став би агрономом знову. Ні дня не пожалкував, що обрав цю професію. Увесь час серед людей, завжди при роботі, бо вирощуємо хліб. А люди їсти хочуть завжди, не дивлячись на усілякі глобальні катаклізми та політичні перипетії в світі. Для прикладу: їздимо на автомобілях, будемо гірше жити – пересядемо на мотоцикли, ще гірше – пересядемо на велосипеди, буде геть погано – ходитимемо пішки. Але при тому всьому їсти ми будемо хотіти завжди. І бажано, щоб те, що ми їмо зростало на наших українських землях. 

-  А Ви самі дотримуєтесь заклику «Купуй українське!»?
- Обов’язково. Навіть більше, продукти купую лише тих фірм в яких працюють мої друзі, знайомі…Бо впевнений, що на тому підприємстві дотримуються усіх відповідних вимог та випускають якісну продукцію.

- Пане Романе, ви ж бачите, що молодь здебільшого оминає увагою колись дуже популярну та шановану професію. Невже професія «агроном» втратила свою актуальність?
- А тут я з Вами не погоджуюсь…Зараз поясню чому. Коли я закінчував виш, то дуже багато моїх однокурсників йшли навчатись на економістів, бо це на той час було дуже престижно. Нині ж, як мені відомо, чимало економістів здобувають другу вищу освіту за фахом «агроном», або ж іншу спеціальність, яку можна застосувати у сільському господарстві. І все це тому, що, працюючи в аграрній сфері, в наш час можна заробити непогані гроші.

- То можна припустити, що у Вас пристойна зарплатня?

- Цілком!

Як зізнається головний агроном ТзОВ «П’ятидні» Роман Цизь, відчуття, що ти причетний до розбудови одного з найпотужніших агропідприємств Західної України, спільно з усім колективом працюєш на його розвиток, - додає стимулу в роботі. Втім, наголошує співрозмовник, доводиться багато працювати не лише на полі, а й над собою, підвищувати професійні знання, набиратися нового досвіду.
І хоча наш співрозмовник свою роботу назвати легкою не може, вважає, що обрав правильний шлях. Адже щодня бачити конкретний результат своєї праці – це реальна користь від улюбленої професії.

Тетяна ПАЛАЄВСЬКА
 

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024