План «А», «Б» і в крайньому випадку «В»: у Володимирі готові відстоювати школу-інтернат

01 Грудня 2017, 19:39
10941

Дебати, диспути, дискусії, звинувачення, їхня «правда» - наша правда… Дуже важко дати одне, точне визначення тому, що ж саме відбувалося в останній день осені в актовій залі Володимир-Волинської спеціалізованої школи-інтернат «Центр освіти і соціально-педагогічної підтримки».

Того дня в актовому залі навчального закладу зібралися батьки, педагоги, представники міської, районної та обласної влади, депутати різних рівнів. Серед них - народний депутат Ігор Гузь, голова фракції «УКРОП» в облраді В’ячеслав Рубльов, депутат обласної ради Валентин Кошельник, начальник управління освіти і науки Волинської ОДА Людмила Плахотна, міський голова Володимира-Волинського Петро Саганюк, голови прилеглих ОТГ та інші.

Зібралися задля того, аби обговорити майбутнє одного з найкращих освітніх закладів України.

Нагадаємо, у зв’язку із новоприйнятим законом «Про освіту», в об’єктив реформаторів потрапила Володимир-Волинська спеціалізована школа-інтернат «Центр освіти і соціально-педагогічної підтримки». З нового року фінансуватися заклад, у такому вигляді як він є зараз, з обласного бюджету не може, тому слід думати над його реформуванням. В управлінні освіти та науки Волинської ОДА вже, видно, давно й остаточно все вирішили й тепер переконують, що зберегти належне фінансування закладу можна якщо прибрати дошкільну і початкову ланку та перепрофілювати заклад у ліцей. «Гірку пігулку» обласні чиновники хочуть трохи підсолодити й обіцяють зробити цей процес поступовим, а відтак, не таким болісним. Мовляв, один рік ми позбуваємось однієї групи в дошкіллі, не набираємо перший клас… В остаточному, реформованому вигляді, школа буде без дошкілля та початкової ланки.

У нас є план «А», на крайній випадок – план «Б»

Дана ситуація збурила батьків і вони активно виступили проти такої ініціативи обласної влади. «Посипались» звернення до всіх гілок влади, у міністерства та управління.

Звернулися батьки за підтримкою і до народного депутата Ігоря Гузя.

- До мене надійшло чимало звернень - письмових, усних… Люди просять допомогти врегулювати ситуацію, - взяв слово народний обранець. - Одразу кажу - зроблю все можливе, а то й більше. Ви обізнані про рівень установи, у якій ми знаходимося. Не думаю, що я перебільшую, коли кажу, що ця школа - одна з найкращих не тільки в області, але і в Україні. А відтак ніхто не дасть почати руйнувати те, що зроблено десятиліттями. Не будемо закликати до жорстких мір, але я до них готовий.

1


Далі народний обранець зупинився на кількох шляхах вирішення даної проблеми.

- Прийнято новий закон «Про освіту». Я за нього голосував і хочу сказати, що в ньому є багато правильних і адекватних норм. Хоча час покаже і, як бачимо, вже показує, що поправки доведеться вносити. Отож, пропоную план «А». Я готовий на наступному тижні організувати зустріч з міністром освіти Лілією Гриневич, де ми (керівництво школи, представники міської влади, батьківського комітету, депутати) викладемо позицію необхідності державного фінансування і збереження структури закладу. Дуже легко зруйнувати те, що будувалося роками. Нам треба переконати міністра, аби в рамках нового закону «Про освіту» зберегти цей навчальний заклад.

Депутат Верховної Ради також додав, що якщо не вдасться реалізувати план «А», тоді в хід іде план «Б».

- Спільно з депутатами та головою обласної ради ми будемо робити все можливе і відшукаємо необхідні фінансові ресурси, аби заклад і далі функціонував без структурних змін, - зазначив Ігор Володимирович.

Заклад для громади. Чи я чогось не розумію?!?

Слово взяв директор навчального закладу Валентин Вірковський і сказав, що нині дуже пасує до тих реформаційних моментів в галузі освіти словосполучення «поспішай не поспішаючи».
- Не можна поспішати виконувати освітню реформу щось виокремлюючи, треба все синхронізувати, розставити акценти я б сказав, - додав очільник закладу. - Ми говоримо за 2 з лишнім мільйони фінансування на дошкілля. Так ці кошти можна мінімізувати. Чому така сума - тому що всі групи мають інклюзивну форму навчання. Почнемо знищувати дошкілля і початкову школу, то що тоді буде з інклюзією?

2


Валентин Петрович зізнався, що дуже вже «болить» його питання інклюзивної освіти, яка впроваджується у закладі вже 6 років.
- У цьому випадку питання навіть не в базі, а в цінності кадрів і налагодженій співпраці з батьками, – наголосив Валентин Вірковський. – Заклад для громади. Здається так говорить новий закон «Про освіту». Чи я чогось не розумію?!?

На завершення свого виступу директор додав, що якщо не спрацюють ніякі плани, то він залишить посаду, бо не зможе спостерігати, як нищиться те, що роками будувалося.

Від імені засновників закладу (облради) а також депутатів обласної ради та керівництва Волинської обласної ради, виступив голова фракції «УКРОП» в облраді В’ячеслав Рубльов. Депутат наголосив, що остаточне рішення про формування бюджету області прийматимуть депутати обласної ради і їх можна переконати у необхідності фінансування.



- І обласна рада і її голова Ігор Палиця думають над вирішенням цієї проблеми. Можу впевнено сказати, що за останні два роки жоден навчальний заклад області ми не кинули напризволяще. А якщо мова йде про заклади такого рівня як ця школа, то вважаю, що треба прикласти максимум зусиль, аби вберегти їх від таких кардинальних реформ. Слід подумати, як безболісно провести оптимізацію.
Ці «дедлайни», наголосив очільник фракції в облраді, які встановлює облдержадміністрація на чолі з її керманичем паном Гунчиком, нікому не потрібні й ні до чого хорошого не призведуть.

Ділити і визначати де чиї діти та гроші – не вихід

Про можливе фінансування закладу з міського бюджету говорив Володимир-Волинський міський голова Петро Саганюк:

- Хотілося, безперечно, щоб вдався план «А», але якщо доведеться приступити до плану «Б», то ми готові профінансувати дітей з міста, які відвідують дошкілля та початкову школу. Прикро, що дітей знову починають ділити. Мовляв, для відповідності усіх пропорцій давайте нам більше районних, менше міських. А тепер дивіться, що виходить. Одна дитина для міського бюджету обходиться у 2 з лишнім тисячі гривень. У місті наразі навчається понад триста дітей з територіальних громад. Якщо порахувати та виставити рахунки для ОТГ, то в нас враз віднайдуться кошти профінансувати дошкілля і початкову ланку у школі-інтернат.



З очільником міста одностайним був директор школи, який сказав, що ділити та визначати де чиї діти та гроші - це не вихід. Не вихід також виключати зі школи всіх дітей із міста, щоб дотриматися відповідності у пропорціях 70/30 (до 30% місцевих дітей і не менше 70% з області). Мовляв, тут потрібно діяти іншими методами.

Поза законом вам ніхто не дозволить працювати

Присутня на зустрічі начальник управління освіти і науки Волинської ОДА Людмила Плахотна на початку свого виступу назвала школу найкращим закладом області й наголосила, що силами управління буде зроблено все, аби ця освітня установа вийшла на новий рівень і працювала далі - в рамках чинного законодавства та нового закону «Про освіту».

- Якщо ми не діємо у межах бюджетного законодавства, то використовуємо кошти бюджетів не за цільовим призначенням, а це тягне за собою кримінальну відповідальність, зазначила головна освітянка області. - Ми змушені діяти в межах законодавства. Школа брала участь в експерименті, який тривав цілих 10 років. Результатом експерименту мало бути створення на законодавчому рівні такого закладу як «Центр освіти і соціально-педагогічної підтримки». На жаль, законодавство змінилося і такого закладу не передбачено. Посилаючись на експеримент, ми закривали очі на порушення бюджетного кодексу та недотримання пропорції 70/30. А з вступом у дію нового закону «Про освіту», недотримання цих пропорцій забороняє фінансувати заклад з обласного бюджету.

Далі чиновниця почала оперувати цифрами. Мовляв, дивіться, що у вас робиться: з 582 учнів школи - 255 з міста, 169 - з району та навколишніх ОТГ, 94 дитини - з інших районів області, а 64 – взагалі з інших областей.



Пані Плахотна також оприлюднила свій варіант виходу із ситуації, що склалася. Мовляв, в новому 2018 році з обласного бюджету ми дамо дотацію на 8 місяців на фінансування закладу, а адміністрація закладу, тим часом, до 1 вересня наступного року приводить у відповідність пропорцію 70/30.

Окрім того, чиновниця звернула увагу, що реформа також вимагає змінити назву - забрати з назви слова «спеціалізована», «інтернат».

І тут з’явився план «В»...

Вислухавши очільницю управління, свої ремарки озвучили В’ячеслав Рубльов та нардеп Ігор Гузь.

- «Ми» фінансуємо? Хотілося б почути, хто це «ми» і одразу ж поцікавлюсь, з яких пір ОДА займається проектом бюджету та фінансуванням? Депутатам обласної ради та голові Волинської облради вирішувати ці питання, - зазначив пан Рубльов.

- Після усього сказаного, бачу, що може піти в хід і план «В» – переконати міністра освіти повернутися до експерименту, який тривав 10 років. Тоді вирішиться і проблема фінансування і збереження структури закладу, - висловився на завершення зустрічі нардеп Ігор Гузь.

Своє слово також сказали батьки, але головна освітянка області до кінця їх так і не почула. Квапливо зібралась і, приблизно, з такими словами «бачу вас «підбурили» та «організували», квапливо залишила залу. А тому було б нечесно підсумувати, що все пройшло в рамках конструктивного діалогу… Прийти в школу і говорити лише про цифри, вкрай рідко згадуючи при цьому про дітей. Це якось, можна сказати, не по-освітянськи.

Одне тішить, що депутати різних рівнів та представники органів місцевого самоврядування пообіцяли школі свою підтримку і намітили реальний план подальших дій.

Тетяна ПАЛАЄВСЬКА




 

Коментарі
03 Грудня 2017, 00:14
На захист напрямку інклюзії і з аргументацією виступила Кандиба Олена. Про цю сім'ю писати зась всім мас медіа, бо вони реально багато можуть зробити як для закладу так і для міста. Зокрема, Олена була представником попередніх дебатів в області..
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024