Оваднівська ОТГ: чого чекати пенсіонерам від життя в громаді

27 Жовтня 2017, 18:00
10924

Внаслідок процесу децентралізації, запущеного у країні кілька років тому, на Володимирщині найбільш самостійними або менш залежними від державного бюджету стали дві територіальні громади - Зимнівська та Устилузька.

29 жовтня 2017 - стане переломним днем для мешканців ще двох новостворених громад - Оваднівської та Зарічанської. У цей день вони обиратимуть голів та депутатів у своїй ОТГ і власне від цього залежатиме розвиток цих громад та напрямок в якому вони будуть рухатися найближчі кілька років.



Бабця Марія, яка, власне й мешкає у новоствореній Оваднівській ОТГ, дуже боїться усіляких змін, бо впевнена що саме вони винні у тому, що вже більше чверті століття українці не можуть дочекатися покращення, а тому втікають у пошуках кращої долі закордон.

Однак, процес децентралізації, який зачепив Володимирщину ще два роки тому, стареньку так сильно не жахає. І все це завдяки її колежанкам-пенсіонеркам, які мешкають на території уже сформованих на Володимирщині ОТГ. Саме від них старенька дізналася, що все це не так вже й «боляче» і страшно, навпаки - це певні перспективи, нові можливості навіть для такої вразливої категорії суспільства як пенсіонери.

- Ми повинні бути господарями у своїй громаді, а не просити, проїдати, розбазарювати...Інакше діла не буде...Тоді будуть якісь здобутки, перемоги, результати... - переконана бабця Марія, вступаючи в дискусію, яка стосується теми децентралізації.

Такої ж думки й голова Устилузької ОТГ Віктор Поліщук.

«Ми з головами сільрад вирішили: не можна чекати змін на верхах, треба щось робити своїми силами, – розповів глава громади і мер Устилуга Віктор Поліщук в інтерв’ю газеті «Сегодня». – Пішли на децентралізацію і не прогадали. Отримали 8,8 мільйона гривень інфраструктурної субвенції, поділили між сільрадами. До об'єднання у них бюджет був триста тисяч, а після кожен отримав по мільйону».

Довідково: Устилузька міська об'єднана територіальна громада - перші вибори : 25 жовтня 2015 року, площа об'єднаної територіальної громади: 401.0 км 2, чисельність населення громади: 7639.

До субвенцій і держпідтримки Устилуг поставився по-хазяйськи. Ремонти в школах і дитсадках – пластикові вікна, двері, заміна газових котлів на твердопаливні. На це пішло 70% з тих 8,8 млн. Решта – на водопостачання. Замінюють водопроводи, модернізують напірні башти. Почали й ремонт комунальних доріг, при чому ще в минулому році – завдяки змінам до Податкового та Бюджетного кодексів, які дали місцевому бюджету можливість отримувати акцизний збір.

Свої «плюси» від процесу децентралізації відчули й у Зимнівській об'єднаній територіальній громаді.

«Якщо говорити про здобутки, то пішли маршрутки, де ніколи не ходили, в громаді стали прибирати сміття, де його ніколи не прибирали, з’явилося опалення у будинку культури села Селець, де його не було 20 років, підрихтували приміщення колишніх сільських рад, закінчуємо ремонт каналізації в школі Льотниче... Постійно аналізую можливості та їжджу по навколишніх селах, аби дізнатися, що потрібно громаді». (Офіс реформ у Волинській області - інтерв'ю з головою Зимнівскої ОТГ В'чеславом Католиком).


 

Довідково: Зимнівська об'єднана територіальна громада - перші вибори : 25 жовтня 2015 року, площа об'єднаної територіальної громади: 175.0 км 2, чисельність населення громади: 5426

ВСІ ДОРОГИ ВЕДУТЬ У ЦНАП

А ще бабця Марія дізналася, що після створення в її рідному селі Овадне нової об'єднаної територіальної громади, буде набагато простіше отримати будь-яку довідку, здати документи на субсидію. І що головне - для цього не потрібно буде витрачати пів дня на поїздки у місто, зайві кошти на маршрутку, варто буде завітати у ЦНАП, який функціонуватиме у новоствореній ОТГ.

«У рамках проекту «Сприяння наданню соціальних та адміністративних послуг для вразливих груп населення у селі, шляхом моніторингу та пропаганди», що реалізується Володимир-Волинською районною громадською організацією «Зимне» спільно з громадською організацією «Центр розвитку та демократії», за сприяння канадського фонду підтримки місцевих ініціатив та посольства Канади в Україні, вперше серед об’єднаних територіальних громад Володимир-Волинського району, в селі Зимне відбулося відкриття Центру надання адміністративних послуг. Нам вдалося здійснити ремонт, а донор забезпечив ЦНАП оргтехнікою. Таким чином людям полегшили доступ до отримання адміністративних послуг, жителям сіл уже не доведеться вирушати до райдержадміністрації, аби отримати якусь довідку», - поділився В'ячеслав Католик, голова Зимнівської ОТГ.

Керівник Зимнівського ЦНАПу Ірина Корольчук в одному з нещодавніх інтерв'ю розповіла, що в колишніх приміщеннях сільрад розташовані робочі місця, тому мешканці сіл можуть не їхати в Зимне, а отримати послугу у своєму сільському ЦНАПі. До речі, зі слів Ірини Корольчук, у них надаються і платні послуги, таким чином Зимнівський ЦНАП за рік заробив 185 тисяч гривень.

А ще колежанки бабусі Марії, які мешкають в селі Льотниче що входить до складу Зимнівскої ОТГ, розповідають, що про охорону здоров'я голова громади теж не забуває.

«В перспективі плануємо створити свій центр надання первинної медико-санітарної допомоги. Також плануємо провести реконструкцію ФАПу в Зимному саме під амбулаторію. Мізкуємо над реконструкцією ФАПу у Льотничому. Вже придбали транспорт для пункту швидкої допомоги коштом субвенції», - ділиться планами голова Зимнівської ОТГ.

«В ЯКУ ЄВРОПУ МИ ПІДЕМО БЕЗ НОРМАЛЬНИХ ДОРІГ?...»

Не менш турбує стареньку й питання благоустрою та доріг у її власній Оваднівській ОТГ, бо без цього достатньої та успішної громади точно не буде.

Для прикладу, у Зимнівській ОТГ є досвід у цій справі, адже за два роки існування громади вже закупили трактор і розробляють план рекультивації сміттєзвалищ та графік вивезення сміття. Таким чином у цій громаді будуть боротись з таким явищем, як стихійні сміттєзвалища. Також В'ячеслав Католик в одному з нещодавніх інтерв'ю зазначив, що не забувають в громаді про облаштування вулиць та доріг. Зокрема, на асфальтування вулиці Зеленої витрачено понад мільйон гривень субвенції на розвиток інфраструктури.


 

Довідково: Зимнівська громада об’єднала 17 сіл. Це і Зимне, Льотниче, Бубнів чи Селець, і такі села, що вже «догорали», як Марія-Воля чи Черчичі. Лише у 2016 році Зимнівська громада змогла залучити у свій розвиток більше 13 мільйонів гривень. Кошти, які раніше видавалися нереальними, тепер «осіли» у відремонтованих дорогах, облаштованих ЦНАПах, оновлених фасадах, дахах та вікнах садочків, шкіл та ФАПів.
 

Не слід забувати про безпеку, каже наша співрозмовниця бабця Марія, особливо коли йдеться про літніх одиноких людей.

«Он в Зимне громада має свою групу реагування, яка почала працювати ще в серпні минулого року», - інформує нас старенька.

На підтвердження цих слів керівник сектору реагування патрульної поліції № 2 Іван Палійчук розповів, що патрульні Зимнівської ОТГ працюють вже тривалий час, виїжджають на різні виклики. Досить часто це побутові конфлікти.

А ось в Устилузькій ОТГ думають над тим, аби ввести муніципальну поліцію. Річ у тім, що на всю громаду діють лише 3 працівники поліції. А на території громади функціонує сервісна зона, на дорогах нерідко трапляються аварійні ситуації.

НЕМАЄ ТРАНСПОРТНОГО СПОЛУЧЕННЯ - НЕМАЄ СЕЛА

Здивувало нашу співрозмовницю ще й те, що в згаданих ОТГ вже не перший рік функціонують університети третього віку, інституції покликані організовувати дозвілля для найбільш вразливої категорії населення - пенсіонерів та людей похилого віку. Подібні університети давно існують у розвинених країнах світу і їхнім головним завданням є покращення життя літніх людей.

Зокрема, нещодавно в місті Устилуг та селі Льотниче (Зимнівська ОТГ) відбулося відкриття чергового навчального року факультетів університету третього віку. З кожним роком слухачами університету стає все більше мешканців згаданих об'єднаних громад Володимирщини.

А ще наша співрозмовниця також переконана, що з часом мешканці Оваднівської громади взагалі забудуть про проблеми, пов'язані з перевізниками і маршрутки та рейсові автобуси курсуватимуть по Оваднівщині безперебійно.

Над вирішенням проблем, пов'язаних із перевезеннями та перевізниками постійно працюють в уже створених на Володимирщині об'єднаних громадах.

«До кількох сіл нашої ОТГ сьогодні немає транспортного сполучення, оскільки на конкурс не було подано жодної заявки. Перевізники просто не бажають брати участь в конкурсі через катастрофічний стан доріг та проблеми з пільговим перевезенням. Саме на розв’язанням цих питань ми нині працюємо…», - запевняє голова Устилузької ОТГ Віктор Поліщук.

Бабця Марія каже, що навіть вона, на свій, так би мовити, бабський розум, усвідомлює, що якщо повноваження та відповідальність передадуть на місця - в ОТГ, то набагато легше буде членам громади контролювати роботу її керівництва.

«Важко сказати, що для мене є більш переконливим: слова голів ОТГ чи приклади на основі того ж таки Зимного, Устилуга наведені моїми колежанками..., - каже старенька. - У них своя дорога, у нас - своя. І якою вона буде - важкою чи легкою, - залежить від нас самих, мешканців новоствореної Оваднівської громади.

P.S. Попри все наша співрозмовниця бабця Марія переконана, що зі створенням Оваднівської об'єднаної громади для її земляків розпочнуться кращі часи. А ще кращих часів дочекаються її внуки та правнуки і це для старенької - найголовніше.

Тетяна ПАЛАЄВСЬКА

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024