До дня народження талановитого художника і скульптора Володимирщини

20 Травня 2018, 10:50
10349

Яскравий та незабутній слід у культурному житті Володимирщини залишив талановитий художник та скульптор Сергій Литвинчук.

Його акварельні пейзажі, портрети вражають легкістю та насичені внутрішнім змістом, а скульптура та мала пластика завершеністю. Маючи талант та золоті руки, майстер цих дивовижних творів помер від хвороби у віці п’ятдесят чотири роки, - розповідають у Володимир-Волинському історичному музеї. 

Народився митець 19 травня 1955 року, навчався у сільській восьмирічній школі, пізніше в училищі села Івано - Франкове, Львівської області. По закінченню працював у Городоцькому лісгоспзагу в сувенірному цеху, через деякий час у Республіканському музеї архітектури та побуту ( Пирогово, під Києвом). З 1977 року зарахований художником у Володимир - Волинську художньо - оформлювальну майстерню.

      На знімку: Сергій Литвинчук зі своїми роботами на порозі творчої майстерні

Працював над створенням художніх композицій, котрі розміщувалися на підприємствах та в установах міста Володимира – Волинського та району.

Зокрема у Суходільській школі збереглася настінна художня композиція роботи Сергія Литвинчука. На території міста, в історичний його частині, встановлено декілька кам’яних знаків, роботи скульптора На цих знаках - тумбах написи про пам’ятки археології Володимира - Волинського У тридцятирічному віці Сергія Литвинчука прийнято до творчої секції при Волинському обласному відділенні Спілки художників України.

У тому ж 1985 році, відбулася виставка його творів у Луцькому обласному науково – методичному центрі. Наступна виставка - 1986 рік у Володимир-Волинському кінотеатрі імені Т.Шевченка. В музеї Лесі Українки, у селі Колодяжне, в 1995 році експонувалася третя персональна виставка


   На знімку: Будинок по вулиці Устилузькій , місто Володимир-Волинський, де розміщувалася майстерня художника.Фото з фондів Володимир-Волинського музею

На вулиці Устилузькій, 50 у Володимир-Волинському досі стоїть двоповерховий з мансардою будинок, де жив і працював мистець. Будинок довгий час знаходився у занедбаному стані, а в 2012 році коштами друзів і меценатів тут було встановлено пам’ятну табличкупро те, що з 1986 по 2006 рік тут жив та працював художник і скульптор Сергій Литвинчук.


На знімку: Біля стіни Успенської церкви.Село Зимне. Світлина минулих років

Чільне місце в творчості мистця займав портретний жанр, який знаходив своє візуальне втілення в дереві, камені, живописних полотнах. Міцна рука скульптора впевнено підкорювала собі ці різні за пластичними властивостями матеріали, ніби відсікаючи зайве і формуючи довершений за формою та змістом образ.

Малярські роботи майстра показують філігранність у володінні делікатнішими інструментами і матеріалами – олівцем, пензлем, акварельними чи олійними фарбами. Художник написав низку пейзажів, щиро милуючись красою поліської природи, унікальністю архітектурних пам’яток малої батьківщини. Автор трьох персональних виставок, активний учасник міських і обласних імпрез, Сергій Литвинчук досяг впевнених успіхів у скульптурі, малярстві. Важлива кар’єрна сходинка у його творчому резюме – вступ до професійної спільноти волинського відділення Спілки художників України в 1985 році.





Помер Сергій Литвинчук 23 грудня 2009 року, похований на цвинтарі в селі Хобултова, Володимир - Волинського району.

Друзі та колеги художника згадують Сергія як щиру, товариську людину, безумовно талановиту і непересічну. Кілька років тому завдяки їхнім зусиллям вдалося зібрати з приватних колекцій цікаву експозицію творів мистця для презентації в стінах Володимир-Волинського історичного музею, що стало яскравою подією у культурному житті краю.
 


Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39