Устилузька ОТГ: нотатки однієї сесії

29 Травня 2018, 22:00
10382

В Устилузі не так давно відбулася позачергова сесія міської ради. Як уже повідомлялося, найбільше питань, винесених на порядок денний - земельні питання.

Як розповіли депутати Устилузької міської ради, засідання земельної комісії відбулося за годину до початку сесії. Через таку надшвидку позачерговість, на засідання комісії та сесії не змогла прибути значна частина депутатів.

Більше про це сесійне засідання, яке пройшло в ритмі «алярм», в розмові з депутатами Устилузької міської ради.

- Про засідання земельної комісії взнав буквально за кілька годин до початку її роботи. В порядку денному «земельних» питань було найбільше і всі вони потребували ретельного розгляду та вивчення, - розповідає депутат Вадим Басенюк. – В ідеалі комісія повинна була працювати над проектами рішень кілька годин і до того ж, не за годину перед початком сесії. Більше того, розгляд та обговорення важливих питань на профільних комісіях повинні проходити при наявності кворуму. В Устилузькій міській раді, схоже, про це нічого не чули. Смію замітити, що це вже не перший випадок у роботі комісій…

З розмови із депутатом також вдалося дізнатися, що іноді самі проекти рішень депутати бачать уже під час сесії, бо до того часу вони ніде не оприлюднюються. В кращому випадку депутатам на електронку приходить повідомлення про засідання сесії та порядок денний. Як це відбувається із обранцями громади в яких немає зв’язку із Всесвітньою мережею (а в деяких населених пунктах громади і близько немає Інтернету), можна тільки здогадуватись.

До речі, на офіційному сайті громади майже немає документів, які б нагадували про нормальну «життєдіяльність» депутатського корпусу громади. Ні тобі регламенту, ні тобі жодних «свіжих» рішень сесії та проектів рішень. Кілька документів можна відшукати з минулого 2017, 2016 та 2015 років, але якось все так хаотично, без будь-якої впорядкованості. Добре, хоч опублікували депутатський склад Устилузької міської територіальної громади.

До речі, оголошень про скликання чергових і позачергових сесій на сайті громади також не видно.

- Візьмемо питання «підготовки до продажу на земельних торгах земельної ділянки для будівництва та обслуговування багатоквартирних житлових будинків», яке вже двічі виносилось на розгляд депутатів Устилузької міської ради, - ділиться з нами депутат Олександр Сидорчук. – На попередньому засіданні сесії це питання більшістю голосів зняли з порядку денного. Мовляв, багато неясного, потрібно більше дізнатись про забудовника, з’ясувати ще деякі моменти. Питання зняли, нічого по тому питанню не з’ясували і знову внесли його в порядок денний цієї сесії. А як за нього голосували? Це ж неприкрите порушення регламенту. Складалося враження, що для мера це було найважливіше питання порядку денного. Тільки на попередній сесії він чомусь згадував про львівську фірму-забудовника, а тепер говорив про бельгійського інвестора, який має намір «зайти» на Устилузьку землю. Немає цілковитої ясності по даному питанню. Такої ж самої думки і інші депутати, які не голосували за це питання. Є ще люди, які розуміють, що земля в самому центрі міста не повинна продаватися за копійки. Розуміють, що якщо в Устилуг хоче «зайти» інвестор, то громада повинна побачити їхнього представника, почути про їхні наміри…Цього нічого немає, жодних громадських слухань з цього приводу скликано не було, результати не були оприлюднені.

Нагадаємо, нібито, на теренах Володимирщини з'явився забудовник, який буцімто має намір звести кілька багатоповерхівок в Устилузі, неподалік музею-садиби Ігоря Стравінського. Тепер залишилося лише викупити землю під будівництво. І це в містечку, де вкрай слабо розвинута інфраструктура, відсутня централізована каналізація та водовідведення. Та й з утилізацією сміття питання остаточно не вирішено.

Виявляється, голосували по скандальному питанню «підготовки до продажу на земельних торгах земельної ділянки для будівництва та обслуговування багатоквартирних житлових будинків» аж цілих три рази. Голосів не вистачало, тому депутатів одного за одним підвозили транспортом Устилузької міської ради. За третім разом таки набралась більшість голосів і «привозні» депутати знову поспішили до своїх невідкладних справ. Тут знову виникає запитання по регламенту – як проходить реєстрація депутатів на початку сесії? Чи можна бути присутнім депутатам на голосуванні лише одного питання порядку денного?

До речі, голосування в Устилузькій міськраді відбувається вручну, але самі його результати ніде не оприлюднюються.

Хоча, згідно Закону про забезпечення поіменного голосування в органах місцевого самоврядування, результати поіменного голосування підлягають обов’язковому оприлюдненню, а також наданню за запитом відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації». На офіційному веб-сайті ради розміщуються в день голосування і зберігаються протягом необмеженого строку всі результати поіменних голосувань. 

По кількох останніх сесіях (чергових і позачергових) Устилузької міської громади жодних результатів голосування не оприлюднено. Таким чином устилужани позбавлені права спостерігати за тим, як працюють обранці громади.

Коментарі
30 Травня 2018, 02:58
Як хоче пан Сидорчук мати у власноті не тільки Новини а ще й цілий Устилуг.
30 Травня 2018, 02:59
Шановний пане депутат Басенюк Вадим а чому Ви порушували регламент виходячи з сесійної зали не можна було докликатись Вас ...
30 Травня 2018, 11:33
Цікаво, це Поліщук отово сидить і драпає тут коменти чи його овчарки?)))
30 Травня 2018, 12:31
Ого. Рівень коментаторів дуже високий!! Обоє як собаки на привязі перегавкуються! А стаття цікава
30 Травня 2018, 14:57
Шановний пане депутат, член земельної комісії В. Басенюк, а коли Ви були останній раз на засіданні комісії? Рік тому чи більше? І як зібрати кворум, якщо більшість членів комісії, і Ви в тому числі, на сесію з'являються, а на комісію - ні?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024