4 листопада: вітаємо залізничників та працівників соціальної сфери

04 Листопада 2018, 10:00
З добрим ранечком! 1633
З добрим ранечком!

Доброго недільного ранку, дорогі читачі!

Сьогодні 4 листопада.

 День ангела святкують Анна (Ганна), Аверкій, Антонін, Анфіса, Денис, Єлизавета, Іван, Костянтин, Ликерія (Гликерія, Лукерія), Максиміліан (Максим), Олександр, Павло, Федір.

В Україні сьогодні День залізничника — професійне свято працівників залізничного транспорту, яке щороку відзначають 4 листопада. Свято започатковане 1896 року в Російській імперії. До наших днів дата його відзначення неодноразово змінювалася. Після призначення у 2000 році генеральним директором Державна адміністрація залізничного транспорту України Георгія Кірпи Президенту України була внесена пропозиція про відзначення Дня залізничника 4 листопада. Згідно з Указом Президента України «Про внесення зміни до Указу Президента України від 15 липня 1993 року № 257» від 11 грудня 2002 р. № 1140/2002 День залізничника відзначається щорічно 4 листопада.

Також сьогодні День працівника соціальної сфери — професійне свято України, яке відзначають щорічно у першу неділю листопада. Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи працівників системи органів праці та соціальної політики…» згідно з Указом Президента України «Про День працівника соціальної сфери» від 13 квітня 1999 року № 374/99.

4 листопада відзначали день осінньої або зимової Казанської ікони Божої Матері. Згідно з переказами, після того, як в 1579 році сталася пожежа, яка знищила більшу частину міста, дев'ятирічна Матрона побачила уві сні Богородицю, яка веліла їй відправитися на попелище і відкопати ікону. Дівчинка послухалася, і в результаті в місці знаходження ікони був заснований монастир. Першою його черницею стала саме Матрона. Згодом було зроблено кілька копій ікони Казанської Богоматері. Одна з них вирушила до Москви, де нею став володіти Іван Грозний, друга потрапила в Петербург під час правління Петра Першого. У XIX столітті ікона Казанської Богородиці була найбільш шанованою іконою на Русі. На початку ХХ століття вона пропала - говорили, що хтось на ім'я Варфоломій Чайкін викрав ікону з Богородицького монастиря. Оклад і цінності він продав, а ікону спалив. Однак також існує легенда, згідно з якою ігуменя монастиря зазвичай на ніч підміняла ікону копією, злодій вкрав тільки її, а оригінал зараз прихований в надійному місці.

Народні прикмети на 4 листопада

  1. Зливовий дощ 4 листопада - значить, негода триватиме ще довго
  2. Ранковий туман віщує відлига, а ясний день - похолодання
  3. Не можна вирушати в далеку дорогу 4 листопада - це, згідно з прикметами, обіцяє нещастя
  4. Якщо зіграти весілля 4 листопада - це хороший знак і запорука щастя для молодих
  5. Якщо помолитися Богоматері про позбавлення від нещасного випадку, то вона обов'язково допоможе
  6. Якщо людина народилася 4 листопада, то її талісманом є хризоліт
  7. Немає дощу - чекай неврожаю в наступному році
  8. Якщо припасів в засіках багато - прикмета, що зима буде суворою
  9. Якщо в цей день льох провітрити і окурити димом від сушеного ялівцю, значить, припаси ніхто не чіпатиме.

Цей день в історії:

  • 1708 — гетьман Іван Мазепа оголосив Петру I про свій перехід на сторону Шведської імперії та почав маневр на з'єднання з військами Карла XII.
  • 1844 — у Львові утворена Академія технічна (з 1920 — Львівська політехніка).
  • 1848 — Відкрите перше у світі метро.
  • 1861 — на Залізничний вокзал у Львові прибув перший на території сучасної України потяг з Відня; цей день вважається початком історії залізниць України.
  • 1879 — Джейдс Рітті запатентував перший касовий апарат.
  • 1890 — відкриття першого метро у Лондоні.
  • 1899 — опублікована книга Зіґмунда Фройда «Тлумачення сновидінь».
  • 1918 — вночі з 3 на 4 листопада почалися польсько-українські бої за Перемишль.
  • 1920 — вступ до Генічеська частин Червоної армії.
  • 1921 — Розпочався Другий зимовий похід армії УНР під проводом генерал-хорунжого Юрія Тютюнника — головна Волинська група перейшла польсько-український радянський кордон під Олевськом.
  • 1922 — у Королівстві Єгипет знайдена гробниця Тутанхамона.
  • 1943 — червоноармійські війська звільнили районні центри Димер Київської, Голу Пристань та Цюрупинськ Миколаївської областей.
  • 1950 — у Римі держави-члени Ради Європи підписали Конвенцію про захист прав людини і основних свобод.
  • 1970 — пасажирський авіалайнер «Конкорд» під час випробувань удвічі перевищив швидкість звуку.
  • 1979 — захоплення американського посольства у Тегерані іранськими студентами («революційною гвардією»).
  • 1984 — заснування компанії «Dell».
  • 1995 — в подорож до Південного полюсу з чилійського міста Пунта-Аренас в район антарктичної затоки Геркулес на невеликому літаку вилетів 44-річний російський мандрівник Федір Конюхов. Він досягнув мети в ніч на 7 січня 1997.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024