У Володимирі, на місці де народилася славетна дивізія, хочуть відкрити меморіальну дошку

07 Листопада 2018, 11:43
На Волині хочуть відкрити меморіальну дошку на місці штабу, де народилася славетна дивізія 2737
На Волині хочуть відкрити меморіальну дошку на місці штабу, де народилася славетна дивізія

У княжому місті хочуть відкрити меморіальну дошку на місці штабу, де народилася славетна Сірожупанна дивізія.

Про це інформує прес-служба народного депутата України Ігоря Гузя.

«Трохи більше ста років тому у місті Володимир-Волинський із колишніх військовополонених Австро-Угорської імперії утворилася сірожупанна дивізія. Назва сірожупанники походить від сірого кольору однострою.

Це, фактично, маловідомі нам герої, яким випала трагічна й разом із тим велична доля захищати від більшовиків кордони молодої держави на півночі України, у районі Конотоп-Кролевець. Їм довелося воювати і на заході країни проти загарбання українських земель з боку Польської держави.

Сучасники повертають історії імена командирів цього підрозділу. Зокрема, першим з них був підполковник Іван Перлик (начальник штабу Сотник Пилипенко).

Потім це - командир отаман Палій, підполковник Абаза, генерал Антін Пузицький. До речі, саме при Пузицькому дивізія «випила свою гірку чашу до дна» на півночі Правобережжя, в районі Коростеня, Овруча, Житомира й Бердичева.

У 1919 році очолили сірожупанників генерали Олександр Осецький, Ілля Мартинюк. Останнім їхнім командиром був Петро Ганжа.

Безперечно, долі багатьох дивізійників лишаються невідомими, багато імен не зможемо відшукати й викарбувати на заслужених пам’ятниках та постаментах. Але над цим треба працювати. Тому команда нардепа Ігоря Гузя разом із Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» роблять перші кроки у цьому напрямку й хочуть у найближчі дні відкрити меморіальну дошку на місці штабу, де народилася славетна дивізія у місті Володимир-Волинський», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у березні 1918 року у місті Володимирі-Волинському була сформована перша регулярна формація Армії УНР - Перша стрілецько-козацька дивізія, що за кольором своїх мундирів отримала назву Сірожупанної.

Дивізія стала однією з провідних військових сил національно-визвольної боротьби українського народу за державну незалежність. Поступово між українською громадою Володимира-Волинського та дивізією налагодились добрі взаємини. Військові разом з УСС зорганізували у місті українську народну школу, пожертвували на її діяльність кошти. Постійний зв'язок із дивізією підтримував голова міської управи Л. Мишуга. Таким чином, Сірожупанна дивізія стала осередком національної культурно-освітньої ідеї та політично активної громадянської позиції. У такий спосіб стихійність військового будівництва, притаманна попереднім етапам існування УНР, було подолано.

Коментарі
08 Листопада 2018, 16:08
Дивізія розбіглась, ні дня не воювавши
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024