Наймогутніший ангел - християни вшановують архистратига Михаїла

21 Листопада 2018, 15:47
Наймогутніший ангел - християни вшановують архистратига Михаїла 2819
Наймогутніший ангел - християни вшановують архистратига Михаїла

Цього дня вшановують пам'ять не лише про архангела Михаїла, а й згадують про все ангельське військо.

Історію битви на небі описує Книга Одкровення святого Івана Богослова, - пише «Експрес-онлайн».

«Ангели є хороші, ті, які слухають волю Божу і виконують її, а є ангели, які не послухали Бога. Зокрема, найдосконаліший ангел Денниця, який максимально був близько перед Божим Престолом, а пізніше загордився, захотів стати богом без Бога. Як відомо, Денниця через гординю впав, віддалився від Бога і спокусив ще третину ангелів. Цих ангелів, які впали, ми називаємо злими духами або бісами. Коли відбулося падіння цього гордого ангела Денниці, то йому перешкодив інший ангел Михаїл, архистратиг, тобто ангел, який стоїть на чолі небесних сил. Саме архистратиг Михаїл запитав гордяка: «Хто як Бог?», тобто, іншими словами, ніхто не може бути Богом», - розповів протоієрей Михайло Сивак, проректор богословської академії.

Архистратига Михаїла називаємо начальником воїнств небесних, головним серед ангелів, наймогутнішим ангелом. Сьогодні Церква та християни прославляють архистратига Божого Михаїла та усі воїнства небесні - усі ангельські чини, які залишилися вірні Богу і постійно служать добру".

Український народ здавна вшановує святого, хоча Собор архистратига Михаїла і не входить до числа 12 найбільших свят у церковному календарі. Цікаво, що цього дня часто сніжить, тому кажуть: "Михайло на білому коні приїхав".

Кияни називають архангела Михаїла своїм небесним покровителем. Його дуже шанували ще у часи Київської русі. Князь Ярослав Мудрий звів у Києві Михайлівський Золотоверхий собор, а його онук в хрещенні отримав ім'я Михайло. З XVI століття зображення Архистратига Михаїла є на гербі Київського воєводства. А день його вшанування до 1917 року відзначався як день міста Києва.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024