«Ми хотіли показати історію України не такою, якою всі звикли бачити», – режисер фільму «Король Данило»

27 Листопада 2018, 18:57
Творча група фільму «Король Данило» 2032
Творча група фільму «Король Данило»

У Луцьку фільм «Король Данило» презентував особисто ресижер фільму Тарас Химич разом з творчою групою.

Глядачі 27 листопада в Адреналін Сіті мали змогу не тільки подивитися бойовик українського виробництва, а й поспілкуватися з головними героями та творцями кіно.

Перед переглядом стрічки виступив режисер Тарас Химич, який розповів про створення фільму:

«Побудували замок, побудували місто, пошили костюми, набрали зброї, замовили кольчуги. Знайшли Данила. Ми його не відразу знайшли: спочатку був один Данило,  він сів на коня і почав боятися. Тоді з’явився Данило-2, який сів на коня і не боявся. Тоді кінь почав його боятися, бо зразу відчув короля». 

Головну роль виконав Сергій Ярмошенко – актор кінного театру «Запорізькі козаки». Режисер розповів, що головним завданням була майстерна гра акторів, тому ті кадри, які не вдалося змонтувати, перезнімали.

Зйомки фільму творча група профінансувала самотужки разом із однодумцями з усієї України. Це другий художній фільм Тараса Химича, і восьмий за рахунком, адже раніше він знімав документальні стрічки.

За словами режисера, фільм  «Король Данило» можна назвати історичним, проте багато чого автори придумали. Деякі вирази із фільму перекликаються із сьогоденням, хоч там ідеться про далекі часи Середньовіччя. В епізодах йдеться про міста Галич, Холм, Володимир. 

Режисер Тарас Химич залишає пам'ятний автограф
Режисер Тарас Химич залишає пам'ятний автограф

 

Події відбуваються у XIII столітті у Холмі, Галичі, Києві, Сараї, Римі та на Хортиці. Король Данило постає перед глядачем сміливим володарем, який переживає зраду, смерть, біль, проте попри все сміливо зустрічається із небезпекою – ханом Батиєм, приймає мудрі рішення та стає достойним королем свого народу. Стрічка динамічна і тримає глядача в напрузі, проте курйозні моменти фільму в мить розслабляють від бойових сцен, які актори виконують досить майстерно. Кіно розкриває панораму життя не тільки короля, а і його сім’ї, народу, знаті та ворогів.

Після перегляду фільму глядачі поспілкувалися з акторами та з членами знімальної групи. Зокрема актор Сергій Ярмошенко,виконавець ролі короля Данила, зізнався, що найтяжче було зіграти кохання та закоханість.

«Найскладніші вимоги були до короля – і верхова їзда, і володіння мечем. Де таку людину знайти у 2018 році?» – сміється режисер.

Хана зіграв актор Рінат Хайруллін вихідець Московської школи театру. Він говорив у фільмі українською, проте його російський акцент дав колориту персонажу.

«На знімальному майданчику було по-всякому. І конфлікти були, бо ж різні люди збираються. Сергій не хоче розказувати, як хан змушував ставати його на коліна, а той категорично відмовлявся. Там був такий київський воєвода, який  їх постійно розтягував, бо це вже доходило до бійки», – пригадує режисер. 

А для Юрія Вихованця, виконавця ролі князя Василька, найтяжчими були бойові та інтимні сцени.

«На зйомках найважча була сцена з дівчатами. Вона виглядає класно, але насправді багато часу на це пішло», – зізнався Юрій, а режисер додав, що актор з котрогось дубля надто увійшов у роль, що прийшлося терміново припиняти зйомки.

Виконавці головних ролей залишили аватографи на рекламному постері в Адреналін Сіті
Виконавці головних ролей залишили аватографи на рекламному постері в Адреналін Сіті

 

На всі ролі проводили масштабний кастинг, у якому взяло участь півтисячі людей. 

«До нас на кастинг з’їхалися всі театри і ми мали можливість познайомитися з великою кількістю акторів. Звичайно прийшли не тільки професіонали, а й люди, які вважають себе акторами, і королями, і боярами… Навіть священики поприходили зніматися, які у костюмах виглядали як люди з минулого. Вони грали бородитих воїнів. А одну з ролей зіграв мій друг, відомий український виконавець Юрко Журнавель, він дуже органічно увійшов в образ воєводи», – розповідає Тарас Химич.  

А під час зйомок у Галичі до знімальної групи навіть прийшла ціла делегація місцевих, говорили, що Химич не так показує їхніх бояр. Справа у тому, що за сюжетом галицькій вельможі, які заямаютсья соляним промислом, показані як «сепарастити-олігархи», які зрадили свого князя. Натомість Данило Романович жорстоко погасив їхню сваволю. 

«У Галичі до сих пір образ Данила, як ката-різуна. Ніколи не думав, що Середньовіччя може настільки вплинути на сьогодення і на думку людей», – ділиться Тарас Химич.

Тарас Химич
Тарас Химич

Він зізнається, що відразу вибачився перед жителями Галича за деякі  розбіжності та наголосив, що його фільм в першу чергу художній, і мусив же «режисер десь знайти ворогів». 

Коли глядачі запитали Химича чи дивився він радянську версію фільму про короля Данила, він скривився і розповів, як ще у дитинстві його знервувала «та унилість і нудота», тому вже з того часу це все почало його дратувати.

«Ми хотіли показати історію Україну не такою, як всі звикли … Ми хочемо витягнути вас з того радянського простору, щоб ви більше побачили той колорит та що могло бути. І навіть пофаназували трішки», – пояснює творчий задум автор стрічки.   

Арт-директорка та художниця з гриму Олена Химич поділилася, що багато роботи по гримуванню вимагали бойові сцени. Найтяжче ж їй було загримувати героя Ульва, брутального нормандця, якого зіграв наскрізь татуйований Роман Муць. Вона мусила довго «замальовувати», а деякі тату навіть прикривати ранами.

Продюсерка фільму Олеся Галканова-Лань розповіла про особливості створення художніх образів кожного персонажа.  Всі костюми шили, частину замовляли з Індії, деяке взуття робили в тих конторах, де шили на замовлення для «Ігор престолів» та «Вікінгів». Над образами детально працювали, щоб максимально втілити характер та атмосферність кожного героя.

«Ми намагались поєднати Східну Візантію та Західну католицьку Європу і створити зовсім інший погляд на пращурів на нашій території, бо з того радянського фільму всі виглядають, як князі Новгородські.  Але волинські і галицькі князі так не одягалися, їхні шати були більше схожими на європейські. Тут ішов шовковий шлях зі Сходу, і ще один з варягів у греки. Історики, з якими ми спілкувалися, казали, що якщо ми зможемо показати як вдягалися тоді насправді, то ми поламаємо уявлення, яке нам насаджували десятками років про Київську Русь, якої тоді вже не існувало», – розказала продюсерка.

Спеціально для фільму збудували декорації: середньовчіне місто під Львовом. У стрічці звучить оригінальна музика, яку спеціально написав композитор Сергій Шманьов.

Після спілкування всі охочі могли сфотографуватися з акторами та взяти автограф.




 

 Світлана ВОЛОДЬКО

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024