В кожного своя дорога до Бога: Президент сказав, що буде з Зимненським монастирем

17 Грудня 2018, 09:20
Святогірський Успенський Зимненський ставропігійний монастир 4740
Святогірський Успенський Зимненський ставропігійний монастир

Президент України Петро Порошенко сказав, що «не справа приватної політики указуючим перстом вказувати, кому і де молитися».

Про це гарант заявив на прес-конференції 16 грудня, відповідаючи на питання волинської журналістки про Святогірський Успенський Зимненський ставропігійний монастир, шо на Володимирщині, - інформує «Перший»

«Цей монастир не належить Православній церкві в Україні. Як ви гадаєте, яка доля цього монастиря? Як ви поставитеся, якщо українські політики – як посадові особи, а не як фізичні – будуть і далі їздити і молитися у цьому монастирі?» - запитала журналістка Юлія Романюк.

«Я може скажу зараз непопулярні речі… В кожного своя дорога до Бога. І не справа приватної політики указуючим перстом вказувати, кому і де молитися. Друге. Не справа світської влади визначати, кому, як і куди передавати монастирі. Більше того: я не просто буду займати нейтральну позицію, а буду категорично проти цього. Тому що це порушує міжконфесійні відносини і мир і може повністю дискредитувати ідею створення помісної церкви. Але разом з тим у нас може бути воля громади, яка має бути прописана в процедурі, законами… Наскільки мені відомо, є відповіді законодавчі ініціативи у Верховній раді.  Усе має бути впорядковано, усі мають знати, в який спосіб по закону їм діяти» - пояснив Петро Порошенко.

«Мені здається, я не був там, у цьому монастирі. Але чи хтось хоче туди їздити, чи не хоче – це його особиста справа. Ми не маємо забороняти їздити в будь-які храми, синагоги, молитовні будинки тощо. Ми маємо будувати нашу церкву з любов’ю, відкритістю серція і вірою в Бог» - наголосив Порошенко.

Нагадаємо, у суботу, 15 грудня, відбувся Собор українського духовенства, на якому утворили об’єднану церкву. Її назва – Православна церква в Україні.

Довідково

Настоятелька Зимненського монастиря - ігуменя Стефана, за неофіційною інформацією є однією із найвпливовіших діячок УПЦ МП і має дружні стосунки з багатьома впливовими людьми. Вона - кума сімейства Оксани Марченко і Віктора Медведчука, Марченко якось навіть зізналася, що відвідувати щороку на Різдво монастир на Волині – їх сімейна традиція.

Віктор Янукович свій перший візит в якості Президента у січні 2013 року зробив саме у цей монастир. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024