Дідух до хати – біда з хати: випускниця володимирського педколеджу власноруч виготовляє різдвяні обереги

28 Грудня 2018, 09:16
Дідухи 5575
Дідухи

Віта Шевчук, випускниця Володимир-Волинського педагогічного коледжу ім.А.Ю. Кримського, нині жителька Локач, має неабиякий талант до соломоплетіння.

Її вироби слугують різдвяними прикрасами не однієї домівки близьких та знайомих. А перший свій оберіг, який і цього Різдва займе своє почесне місце на покуті, зробила ще чотири роки тому.

Навички такого стародавнього ремесла Віта здобула на уроках декоративно-прикладного мистецтва під час навчання у Володимир-Волинському педколеджі. Цікаво було, як каже, виготовляти із соломи різні аплікації, плести ляльки та всякі іграшки. Такий досвід став у пригоді, коли взялася за виготовлення дідухів. Сплести одного снопа, за словами майстрині, вдається за 2-3 години. Значно тривалішою є підготовка матеріалу до роботи.

«Виготовляємо дідуха завжди всією сім’єю. Жито, пшеницю, ячмінь та інші зернові їдемо заготовляти у липні. Треба добре пильнувати, щоб колос не перестиг, – розповідає Віта. – Заодно збираємо різні польові квіти, які стають чудовою прикрасою дідуха. До його плетення приступаємо, коли ретельно  підготуємо всі складники. Спочатку в’яжемо колоски в пучки по 7 штук – це є символ сім’ї, семи поколінь, днів тижня. Потім, формуючи дідуха, з’єднуємо ті пучки докупи. Тут не обходиться без сильної руки чоловіка Олександра. Бо в’язати треба туго. Адже пізніше, коли солома висохне, вузол слабшає. Допомагають завжди і діти, особливо донечка Мілена, якій чудово вдається декорувати снопи сухоцвітом, маківками, калиною, різнобарвними стрічками. Таке заняття приносить всім багато емоцій та задоволення», – додає до сказаного жінка.

Кожен наступний дідух, виготовлений Шевчуками, не схожий на попереднього. Бо керуються власним смаком. Якось навіть створили різдвяний оберіг з «вусами» та «бородою». Головне, як каже Віта, дотримуватись українського стилю та використовувати тільки натуральну сировину. Вже декоруючи можна дати волю фантазії. А вона у цій творчій сім’ї – багата, судячи з побачених виробів, виготовлених ними власноруч.

Дідух, занесений до хати, щойно засяє різдвяна зірка, принесе родині святковий настрій, мир, добробут, затишок. У це завжди вірили ще наші діди, приказуючи при цьому: «Дідух до хати – біда з хати».


Віта Шевчук з донечкою Меланією
Віта Шевчук з донечкою Меланією


Віта Шевчук з донечкою Меланією
Віта Шевчук з донечкою Меланією



 

Людмила МЕЛЬНИЧУК

Коментарі
29 Січня 2021, 18:21
В Україні є дуже унікальний Дідух!<br/>Він всеукраїнський оберіг з музею Гончара у місті Києві.<br/>Дідух є особливим.<br/>Він відповідає усім сакральним вимогам структурної будови Світлого Ірію.<br/>Висотою більше 4-х метрів, він стоїть на трьох ногах, має чотири канонічних рівні і вінчається дванадцятикутною зіркою – символом Творця.<br/>Його рівні у вигляді пучків, їх кольорова гама, елементи декору, відтворюють структуру Прави та Яви, всю будову Світоустрою.<br/>Саме тому Дідух з музею Гончара є всеукраїнським оберегом і зразком для шанобливого копіювання при виготовленні менших Дідухів.<br/>Стаття і фото: &amp;quot;ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ОБЕРІГ - ДІДУХ З РІВНОГО В ЕКСПОЗИЦІЇ МУЗЕЮ ІВАНА ГОНЧАРА&amp;quot; - https://uamodna.com/articles/vseukrayinsjkyy-oberig-diduh-z-rivnogo-v-ekspozyciyi-muzeyu-ivana-gonchara/<br/>Майстрам соломоплетіння варто побачити цей унікальний символ!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39