Святвечір: чому в цей день потрібно придбати нерозмінний п'ятак

06 Січня 2019, 10:10
Святвечір: чому в цей день потрібно придбати нерозмінний п'ятак 3302
Святвечір: чому в цей день потрібно придбати нерозмінний п'ятак

Сьогодні 6 січня, українці зберуться на Різдвяний Святвечір. Святкування Різдва починається 6 січня, коли вся родина збирається за сімейною вечерею - Святою вечерею. У цього дня також є свої традиції і особливості. 

 Різдвяний Святвечір - символ підготовки до одного з найважливіших християнських свят. Він має кілька назв - Багата Кутя, напередодні Різдва, Святий вечір, інформує Ukr.Media.

Що таке Різдвяний Святвечір?

Святвечір завершує Різдвяний піст. Згідно з усталеними традиціями 6 січня вся родина повинна постити особливо строго до появи першої Віфлеємської зірки. У момент, коли вона засяяла, народився Спаситель; завдяки цій зірці немовля знайшли волхви.

Обряди й традиції цього дня

Як тільки на небі загориться перша зірка, значить, у світ прийшов Ісус, свято розпочалося. Домочадці сідають за стіл, на якому повинно бути дванадцять пісних страв (за числом апостолів). Обов'язково треба постелити білу скатертину, а під неї покласти трохи соломи або сіна (в знак пам'яті про ясла народженого Ісуса).

Головне на столі - кутя (по-іншому сочиво), її варять із пшениці або рису з додаванням меду, з цієї страви починають трапезу. Також подають пампушки, горох, узвар, капусняк, пиріжки, борщ, кашу, голубці, млинці, рибу і вареники. М'ясні страви дозволяється ставити на стіл лише з настанням 7 січня.

У наших предків напередодні Різдва існувала заборона на полювання і риболовлю, хто не послухається, той весь рік проведе в бідах і нестатках.

У цей вечір треба зібратися всією родиною, без гостей, і провести час в мирному спілкуванні, без сварок і скандалів, з'ясування стосунків і конфліктів, що гарантує спокійне співіснування домочадців на весь наступний рік.

Ще одна важлива традиція Різдва - виготовити оберіг у вигляді родового рушника. 6 січня треба купити новий лляний рушник і ввечері напередодні Різдва прочитати над ним спеціальну змову. Коли хтось у родині захворіє, навіть дуже важкими хворобами, цим рушником хворого слід обтерти, і він одужає.

Зробіть сьогодні нерозмінний п'ятак і весь рік у вас будуть водитися гроші

Нерозмінний п'ятак ще у стародавніх слов'ян був популярним амулетом. Згадку про нього частенько можна зустріти в казках і билинах. Наші предки вважали, що ця монета володіє магічною силою і завжди повертається до свого господаря. Зараз - це свого роду талісман, який залучає в будинок хорошу фінансову енергію і гроші.

Щоб в сім'ї завжди панував достаток, проведіть у Святвечір такий обряд:

6 січня вирушайте на ринок або по магазинах, і придбайте два абсолютно однакових гаманця. Не беріть дешеві, підбирайте гаманці хорошої якості.

Коли будете за них розплачуватися, віддайте торговцю таку купюру, щоб вам обов'язково дали здачу. Попросіть продавця, щоб він сам поклав здачу в один з гаманців, і щоб серед монет була одна з 5 копійок. Саме вона і стане на весь майбутній рік вашим нерозмінним п'ятаком.

На наступний день, в свято Різдва Христового, подаруйте другий гаманець комусь із родичів, знайомих чи сусідів, чий матеріальний достаток більше вашого. При цьому покладіть в подарунковий гаманець будь-яку монету зі вчорашньої здачі, тільки не свій нерозмінний п'ятак.

У Різдвяний святвечір 6 січня належало поститися весь день, готувати святкове частування і приводити в порядок одяг. Вважалося, що не можна зустрічати Різдво в чорному-приходити на бенкет в жалобі. Як тільки спалахує перша зірка — значить, Ісус Христос прийшов у світ, і можна починати свято. Напередодні Різдва обов’язково колядували — хлопці і дівчата ходили по домівках, співаючи пісні-коляди і випрошуючи у господарів частування і гроші.

Прикмети 6 січня

  • Зима пустує не в лісі, а у нас на носі.
  • Коли тропинки черны — урожай на гречу.
  • Дня прибуло на курячу ступню.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024