Стефанів день: чому в цей день потрібно обгородитися осиковими кілками

09 Січня 2019, 09:57
З добрим ранечком! 2459
З добрим ранечком!

9 січня українці-християни вшановують пам’ять Святого Великомученика Стефана – архідиякона, який прийняв смерть в ім’я віри в Ісуса Христа.
У день Стефана, 9 січня, дівчата ворожать на швидке заміжжя. Розсипають на столі насіння і попарно їх перераховують. Якщо випадає парне число, значить, цього року, можливо, вдасться знайти собі пару. Залишилася, одна насінини означає, що заміж дівчина вийде нескоро, пише Ukr.media.

Саме 9 січня вшановували пастухів. З ними укладали договір про найм, відправлялися до них у гості з частуваннями. Якщо знали, що пастух володіє чаклунським даром, то намагалися з ним потоваришувати, щоб в сезон випасу він зберігав худобу.

Народні прикмети на 9 січня

Якщо людина народилася в день Стефана, то буде чудовим господарем і сім’янином.
Якщо на деревах видно іній – чекай багатого врожаю хлібних культур.
Мороз і сонце 9 січня за вікном обіцяють урожайний рік.
Вважалося, що якщо в день Стефана напоїти коня водою з відра, в якому була срібна монетка, то тварина весь рік буде сумирним і поступливим. Також такий обряд, згідно з повір’ями, захищав коней від хвороб.
Снігопад в день 9 січня обіцяв багатий урожай ягід та грибів.
Якщо ворони гніздяться на снігу – чекай швидкого тепла. Якщо ж птахи 9 січня збираються зграйками на верхівках дерев, то морози ще будуть тривати досить довго.
Якщо господар в цей день обгородить свій будинок осиковими кілками, то протягом усього року в нього не ввійде ніяка нечисть.
Якщо на вулиці 9 січня не видно дрібних птахів, значить, скоро почнуться снігопади.
Якщо кінь фиркає, погода буде м’якою і теплою. А якщо кінь трусить гривою і поводиться неспокійно, то чекай сніжної бурі. Якщо кінь лежить на землі – настане тепла погода.
Якщо у коня копита спітнілі 9 січня – скоро прийде весна.
Якщо гуси лапи підтискають – скоро похолодає.
Туман стелиться над полями – це прикмета до потепління.
Якщо вночі місяць червоний – вранці буде тепло, але випаде сніг.
Якщо заєць прибіг 9 січня в село, значить, скоро почнуться затяжні холоди.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024