На Володимирщині відзначили День Соборності

23 Січня 2019, 12:54
На Володимирщині відзначили День Соборності 1788
На Володимирщині відзначили День Соборності

У Володимирі-Волинському відбулися урочисті збори з нагоди 100-річчя від дня проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР та Дня Соборності України. 

Урочисті збори розпочалися спільним виконанням Гімну України та хвилиною тиші в пам’ять про всіх, хто відстоював українську соборність, незалежність та суверенітет. Право покласти квіти до символічної могили «Борцям за волю України» від всіх учасників зборів надали студентам-третьокурсникам педагогічного коледжу ім. А.Ю.Кримського Ларисі Головенець, Мар’яні Слюсарчук, В’ячеславу Драголюку та Івану Антонюку, - інформує прес-служба міської ради.

Історія України та Волині 1918-1919 років ожила у пізнавальній доповіді завідувача відділу новітньої історії, провідного наукового співробітника Волинського краєзнавчого музею Сергія Лиса, який завітав на урочистості з такої нагоди з міста Луцька:

«Менш відома сторінка історії – це те, що українські переселенці становити 2/3 населення так званого Зеленого Клину або Далекого Сходу – це Хабаровськ і Владивосток. Його ще колоритно називали українською китайщиною. Уявіть, у 1918-му з-під Владивостока прийшла делегація українців, які заявили, що вони також хочуть до України. На жаль, це не вдалося все через ті ж причини, що зараз на сході України. Тоді білогвардійцями було придушено таке бажання, і ці регіони були втрачені для України. Коли мене запитують про те, як правильно трактувати слова українського гімну «від Сяну до Дону», адже Дон – нині не українська територія, я відповідаю, що сто років тому була українською, і навіть аж до Тихого океану».

З вітальним словом до всіх присутніх за дорученням міського голови Петра Саганюка звернулася його заступниця Лариса Кулікова.

У заходах також взяла участь і голова райдержадміністрації Наталія Василець, яка зазначила, що сьогоднішня подія стала важливим етапом у тривалому і складному процесі єднання України, адже тоді, у цей зимовий день, українці на увесь світ заявили про себе, як про вільну націю.

Опісля аматори сцени подарували володимир-волинцям святковий концерт – патріотичні пісні виконували учасники народного ансамблю «Розмай», народної студії вокального співу ЦПО «Лодомир», квартету «Експромт», студентів педколеджу, а також духового оркестру ДМШ «ВолодимирБенд». У концертній програмі взяли участь артисти районного будинку культури та студенти педколеджу.

У фойє культурно-мистецького центру, де відбулись урочистості, було розгорнуто тематичну виставку літератури, дитячих малюнків та предметів декоративно-прикладного мистецтва.

Читайте також: Показали, як сто років тому виглядав зимовий Володимир















 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024