25 січня: день, коли Всесвіт розкрив нам нехай і не обійми, але небесну браму

25 Січня 2019, 08:56
З добрим ранечком! 1590
З добрим ранечком!

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 25 січня, п'ятниця.

Іменини сьогодні в Тетяни, Сави, Петра, Євпраксії.

Цього дня Церква згадує мученицю Тетяну, а також святителя Саву, архієпископа Сербського. Тетяна народилася в родині знаного римського сановника, котрий таємно сповідував християнство. Дівчина відмовилася виходити заміж, була висвячена в дияконіси і присвятила все своє подальше життя служінню братам і сестрам по вірі. Коли почалися гоніння на християн за часів малолітнього імператора Александра Севера, її було схоплено разом з іншими християнами та піддано різним жахливим тортурам, про які власне можна прочитати в «житії» святої. Стоячи на межі між життям і смертю, мучениця лише молилася про прощення мучителів. Щодо Сави, то в Сербії він вважається найшановнішим святим, адже є засновником автокефальної православної Сербської церкви. Його ім’ям називають все, що завгодно: від шкіл і лікарень до сорту хліба, а 27 січня відзначають Савиндан – день, названий на його честь і присвячений святому.

Цього дня селяни підмічали: «Якщо вигляне сонце, то рано прилетять птахи з вирію, а коли сніжно, то влітку дощитиме». Або: «З’являються навколо сонця чи місяця райдужні кола – найближчої доби погода погіршиться». Вважалося, що дівчинка, народжена на Тетяни буде доброю господинею.

Сьогодні 20-21 місячні дні. Триває досить сприятливий період, коли Всесвіт розкрив нам нехай і не обійми, але небесну браму, коли вгору летять усі наші побажання й мрії. Час братерства, хоробрості, єднання, руху вперед. Сьогодні ми сторицею отримуємо те, на що витратили сили впродовж місяця. Вітаються будь-які справи в соціумі, участь у спортивних змаганнях, мандри, творчість. Проявляйте чесність і намагайтесь бути справедливими навіть у дрібницях. Будь-який благородний порив душі принесе плоди.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1892 році – -25,6, а найтеплішим у 1993 – +6,5.

Джерело: ukrinform.ua

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024